Gevechten tussen aanhangers van de twee politieke rivalen in Ivoorkust, de zittende president Laurent Gbagbo en de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara, hebben woensdag aan tien politieagenten het leven gekost.

Het dodental kon niet worden geverifieerd en volgens een adviseur van Ouattara zijn zelfs 30 agenten omgekomen. Volgens het kantoor van de burgemeester van Abidjan, waar de gevechten plaatshadden, verloren 40 mensen het leven.

Getuigen zeiden dat urenlang schoten en granaatinslagen werden gehoord. Volgens hen zijn er onder de doden ook twee burgers.

‘Egyptische’ revolutie

Guillaume Soro, de premier van Ouattara, riep diens aanhang zaterdag op tot een ‘Egyptische’ revolutie. Sindsdien wordt Ivoorkust geteisterd door geweld. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de presidentsverkiezingen van 28 november bijna 300 mensen om het leven gekomen.

Ouattara wordt gesteund door een rebellengroep in het noorden van Ivoorkust en waarnemers denken dat de rebellen een aanval plegen als Gbagbo volhardt in zijn weigering om af te treden. Ouattara heeft echter gezegd niet met geweld de macht in het land over te willen nemen.

Dinsdag probeerde een delegatie van de Afrikaanse Unie nog een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land. De afvaardiging keerde woensdag echter zonder resultaat terug.