'VIA is geen wasproduct'
Foto: belga
In het Vlaams parlement is woensdagmiddag uitgebreid gedebatteerd over het mailincident rond sp.a-minister Ingrid Lieten.

Volgens oppositiepartijen Open Vld, LDD, Groen! en Vlaams Belang legt het incident vooral het gebrek aan samenhang in de regeringsploeg bloot.

De meerderheidspartijen sp.a, CD&V, N-VA en Vlaams minister-president Kris Peeters hamerden er van hun kant op dat het mailincident is uitgepraat en dat alle regeringspartijen achter het regeerakkoord en Vlaanderen in Actie (VIA) blijven staan.

Vlaams minister-president Kris Peeters en de fractieleiders van de meerderheid antwoordden dat VIA geen wasproduct is en dus geen nood heeft aan een sterk merk.

'Natuurlijk gaan we de zes miljoen Vlamingen niet warm krijgen voor VIA, maar misschien lopen ze wel warm voor de concrete projecten van VIA, zoals Flanders care', zei Peeters.

Volgens Peeters is het incident helemaal uitgepraat in de Vlaamse regering. 'En ik bedank al degenen die zeggen dat VIA geen sterk merk is', zei hij. Daardoor heeft het nu zoveel publiciteit gekregen dat het wel een sterk merk wordt.'

'Geen probleem met cohesie in Vlaamse regering'

Vorige vrijdag lekte een mail uit van minister Lieten waarin ze haar collega’s van CD&V en N-VA bestempelt als "uit teflon en beton opgetrokken karikaturen". Het toekomstplan VIA wordt in één beweging "geen sterk merk" genoemd.

Volgens de oppositiepartijen in het Vlaams parlement is de mail het bewijs van het gebrek aan cohesie in de Vlaamse regering. Ook de geloofwaardigheid van de regering is aangetast, luidt de kritiek.

De meerderheidspartijen moesten toegeven dat de mail "ongelukkige" en "ongepaste" passages bevatte, maar ze ontkenden meteen dat er een probleem is met de samenhang of slagkracht van de regering.

Die stelling weerklonk ook op regeringsbanken, waar minister Lieten ook de belofte herhaalde om zich met haar partij te blijven inzetten voor het Vlaamse regeerakkoord en VIA.

In het debat over het feit of VIA al dan niet een sterk merk is, viel op dat verschillende meerderheidspartijen en ook minister-president Peeters stelden dat VIA "geen wasproduct" is maar een langetermijnproject.