Groenen eisen harde sancties tegen Kadhafi
Foto: mario mertens
Groen! en Ecolo eisen harde sancties tegen het Libische regime van Moammar Kadhafi. In een voorstel van resolutie pleiten de Kamerleden Eva Brems (Groen!) en Juliette Boulet (Ecolo) voor een wapenembargo, de bevriezing van de tegoeden van Kadhafi en een onderzoek naar het buitensporige geweld tegen de demonstranten. De twee ondervragen donderdag minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere over de affaire.

'De beangstigende toespraak van Kadhafi en het aanhoudende geweld tegen de burgerbevolking laten niet toe om nog langer te aarzelen. Minister Vanackere vond het maandag nog te vroeg voor een harde reactie. Nu mag hij niet langer de andere kant opkijken, maar moet hij het voortouw nemen om internationale sancties af te dwingen', stelt Brems woensdag.

Samen met Boulet wil Brems dat ons land in de VN-Veiligheidsraad en bij de EU pleit voor een onmiddellijk en onvoorwaardelijk embargo voor wapenleveringen aan Libië. De internationale gemeenschap moet er ook voor zorgen dat het regime van kolonel Kadhafi geen goederen en financiële middelen meer kan ontvangen waarmee het zijn repressie tegen de bevolking kan verderzetten. En de Belgische regering moet alvast de Belgische bezittingen van het regime van Kadhafi bevriezen.

Schorsing

De groenen vinden daarnaast dat Vanackere vrijdag in de VN-mensenrechtenraad moet pleiten voor de schorsing van Libië en dat er een onderzoek moet komen naar de repressie die al honderden doden geëist.

'De EU gaat al veel te lang veel te vriendschappelijk om met autoritaire regimes, zoals Kadhafi in Libië, Ben Ali in Tunesië en Moebarak in Egypte. De les die de EU uit de democratische omwenteling moet trekken is dat partnerschappen die de EU afsluit met landen uit de Maghreb en het Midden-Oosten aan voorwaarden als het strikte respect voor de mensenrechten gebonden moeten zijn. Als dat niet het geval is, zoals in Libië, moeten deze partnerschapsakkoorden geschorst worden', besluit Brems.