Vtm-journalist Tim Verheyden is opnieuw naar Egypte afgereisd. Momenteel bevindt hij zich aan de grens met Libië waar hij getuige is van de duizenden vluchtelingen die het land proberen te verlaten.

Verheyden vertelde op Studio Brussel over de chaos die hij zag bij de grenspost in Salloum. 'Honderden busjes die aan de grens wachten, worden volgepropt met mensen die het land zo snel mogelijk uitwillen. Ik voel me op dit moment nog veilig omdat het Egyptische leger het grensgebied onder controle houdt.' De komende dagen zal Verheyden bekijken of hij Libië gaat binnentrekken. 'Eerst en vooral gaan we aan onze eigen veiligheid denken'. Bij de protesten in Egypte besliste VTM om Verheyden terug te trekken nadat hij en zijn cameraman een tijdje werden opgepakt.

De voorbije dagen zijn al duizenden Tunesiërs en Egyptenaren die in het onrustige Libië wonen en werken, de grens overgevlucht naar hun thuisland. Ook Libiërs zelf ontvluchten het Noord-Afrikaanse land, waar de opstand tegen het regime van Moammar al-Kadhafi bloedig wordt onderdrukt. Het Rode Kruis aan de grens tussen Libië en Tunesië waarschuwt voor 'het rampzalige risico' van een massale exodus.

Volgens een verantwoordelijke van het Rode Kruis passeren ook Algerijnen en Marokkanen aan de grensovergang van Ras Jedir, en steeds meer gezinnen. 'We verwachten ons aan duizenden vluchtelingen die Tunesië binnenkomen. We verwachten het ergste.'

Er leven naar schatting zowat 100.000 Tunesiërs in Libië. De Egyptische gemeenschap in het land is echter nog een stuk groter: die wordt geschat op 1,5 miljoen, dikwijls afkomstig uit het zuiden van Egypte, waar er een hoge werkloosheid is.

Zowel Egypte als Tunesië hebben militaire versterking gestuurd naar hun respectievelijke grenzen met Libië.