'Slechts één seksueel delinquent op acht hervalt binnen de vijf jaar'
Christophe Adam Foto: BELGA
Van de veroordeelde seksueel delinquenten hervalt 13,4% binnen de vijf jaar na het uitzitten van de straf. Dat loopt geleidelijk op tot 10% na 10 en 27% na 20 jaar. Deze cijfers liggen lager dan deze voor diefstallen of diefstallen met geweld. Dat stelde criminoloog-klinisch psycholoog Christophe Adam woensdag in de bijzondere Commissie Seksueel Misbruik, op basis van een analyse van verschillende studies over in totaal 20.000 delinquenten.

Adam verwees nog naar een Franse studie met gelijkaardige cijfers. Deze tendenzen zijn volgens hem in tegenspraak met de stelling dat pedofilie aangeboren is. Hij wees er nog op dat bij de meest gangbare vorm van kindermisbruik, incest van vader op dochter, de recidive erg beperkt is. De groep van seksueel delinquenten is erg divers, en binnen de groep is perversiteit het minst vertegenwoordigd.

Christophe Adam, die als psycholoog betrokken is bij een gespecialiseerde dienst in Dinant voor de behandeling en begeleiding van seksueel delinquenten, wees op het nut dat specialisten ook de nodige ervaring hebben in de hulpverlening. De specialisten, die in de gevangenis de kans op recidive moeten inschatten, hebben wegens het tekort aan mensen en het grote verloop vaak minder ervaring dan de delinquent, merkte hij op.

Voor Adam zijn onbehandelbare en ongeneesbare delinquenten erg zeldzaam. Het probleem situeert zich niet alleen bij de patiënt maar ook bij de therapeut, die als ouder zijn eigen 'comfort' bedreigd kan zien door een pedofiel.