Olieprijs klimt boven 110 dollar
Foto: Reuters
De prijs van een vat ruwe Brent-olie is vanmiddag in Londen gestegen tot boven 110 dollar. Er circuleren berichten over een totale exportstop vanuit Libië.

Het Franse persbureau AFP meldde dat alle havens en haventerminals in Libië geblokkeerd zijn. De bron van het bericht is de Franse reder CMA-CGM. Als dit klopt, zou het betekenen dat de volledige olie-uitvoer van het land stilligt.

Volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg werd er vanmiddag nog een tanker met 600.000 vaten geladen in twee Libische havens, wat erop wijst dat er wel nog olie vloeit uit de Libische olievelden.

Het schip Seabravery zou de oliegeladen hebben in de havens van Zawia en Es Sider om 1 uur lokale tijd, verklaarde Dimitris Tsahalis van de Griekse rederij Thenamaris Ships Management, de eigenaar van het schip.

De enige andere mogelijkheid voor de export van gas of olie uit Libië is de pijplijn Greenstream, die Libië met Italië verbindt, maar de leveringen via die leiding zijn sinds dinsdag onderbroken.

De olieprijs bereikt momenteel hoogtes die we sinds 2008 niet meer hebben gezien. Libië is goed voor een productie van 1,69 miljoen vaten ruwe olie per dag, en voert er daarvan 1,49 miljoen uit, voornamelijk (85 %) naar Europa.

Rampscenario

Het Japanse beurshuis Nomura wakkerde de onrust nog wat aan met een rapport waarin voorspeld wordt dat de olieprijs tot liefst 220 dollar per vat kan oplopen, indien de productie zou worden stopgezet in Libië en in buurland Algerije. Van zo’n rampscenario is momenteel nog geen sprake, maar Nomura wilde nagaan wat de concrete impact ervan zou zijn.

Het oliekartel Opec beschikt vandaag nog over een onbenutte productiecapaciteit van ongeveer 5 miljoen vaten per dag. In het rampscenario van Nomura zou die reserve meer dan gehalveerd worden tot 2,1 miljoen vaten per dag.