Belg drinkt minder alcohol dan gemiddelde Europeaan
Foto: belga
De Belg drinkt minder alcohol dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Met 10,8 liter pure alcohol per jaar zitten we 2 liter onder het Europese gemiddelde. Een gemiddelde Moldaviër daarentegen drinkt 18,22 liter pure alcohol per jaar. Niemand in de wereld 'doet beter'.

Hoewel bijna alle Belgen 'occasioneel' drinken en bier drinken in onze cultuur ligt, blijven we toch 2 liter onder het Europese gemiddelde. Amper 3,4 procent van de Belgische mannen en 12,5 procent van de vrouwen drinkt nooit alcohol. Daaruit kunnen we concluderen dat we bijna allemaal drinken, maar met mate.

Drinkpatroon

Het alcoholverbruik van de Belgen bestaat voor 57 procent uit bier, 37 procent wijn, 6 procent sterke drank en 1 procent alcopops. Omdat dat patroon erg verschilt van land tot land, heeft de WGO voor het rapport alles omgerekend naar de 'pure alcohol' die we drinken.

Buurlanden

In Nederland sterft ruim 5 procent van de mannen aan een alcoholgerelateerde aandoening. In België is dat minder dan de helft. Toch drinken wij per hoofd meer dan onze noorderburen, maar zij drinken dan ook meer sterke dranken. Opvallend verschil is er bij de vrouwen: een Belgische vrouw drinkt gemiddeld zo'n 7,83 liter alcohol per jaar, een Nederlandse maar liefst 12,19 liter.

Frankrijk haalt de wereldwijde top 25 van zware drinkers met 13,3 liter alcohol per persoon per jaar. 8,5 procent van de Franse mannen is volgens de normen van de WGO zelfs 'alcoholicus'. Een kleine 2,6 procent van de Fransen drinkt nooit.

Het Europese land dat naast België ook een heuse biercultuur heeft, is Duitsland. Denk maar aan het jaarlijkse Oktoberfest in Munchen. Maar toch drinken de Duitsers  per hoofd minder bier dan wij. Ook zij verkiezen blijkbaar de sterkere dranken. Met maar 1,7 procent geheelonthouders spant Duitsland de kroon. Geen enkel land doet beter (met uitzondering van de landen waar om geloofsovertuigingen geen alcohol wordt geaccepteerd, red.).

Wat opvalt in Groot-Brittannië, is dat er steeds meer alcohol gedronken wordt. Dat in tegenstelling tot de tendens in de rest van Europa.

Het land van wodka

Een op de zes mannen in Rusland drinkt zich de dood in en een op de vijf is alcoholicus. Maar in enkele andere Oostbloklanden wordt het nog opmerkelijker als je even geen rekening houdt met de niet-drinkers in het land. Met 37 liter pure alcohol per jaar 'zuipt' de gemiddelde man in Oekraïne het meest van allemaal. Moldavië haalt een hoger gemiddelde omdat daar de vrouwen ook meer drinken.