De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse auteur, gaat dit jaar naar Jean-Claude van Rijckegem en Pat van Beirs. Ze krijgen de onderscheiding voor hun historische roman ’Galgenmeid’. Het duo won de prijs eerder al in 2006. De Boekenpauw, voor het best geïllustreerde jeugdboek, gaat naar Ellen Vrijsen voor ’Cantecleir’.

De jury koos unaniem voor ’Galgenmeid’: "We bekronen vandaag een adolescentenroman die er staat en er volgens ons nog héél lang zal staan".

’Galgenmeid’ gaat over een veertienjarig meisje dat eind zestiende eeuw ter dood wordt veroordeeld voor diefstal. Ze weet haar straf echter te ontlopen door in te stemmen met spionagewerk in Sevilla. Daar ontmoet ze de elegante don Domingo.

Van Rijckegem en van Beirs zijn niet aan hun proefstuk toe. In 2006 wonnen ze al tal van prijzen, waaronder ook de Boekenleeuw, voor ’Jonkvrouw’, eveneens een historische roman. Samen schreven ze ook het scenario voor de film ’Aanrijding in Moscou’.

Voor Ellen Vrijsen is het als debutante uiteraard de eerste Boekenpauw. Haar werk voor ’Cantecleir’ van Jo Roets en Greet Vissers, wordt door de jury beschreven als "gedurfd, dynamisch en ongetemd".

’Cantecleir’ is een bewerking voor kleuters van een Franse theatertekst, over een haan die gelooft dat de zon niet meer zal opkomen als hij stopt met kraaien.
De Boekenleeuw en Boekenpauw zijn op dit moment volgens organisator Boek.be de enige prijzen voor jeugdboeken in Vlaanderen.