De Vlaamse Chantal Van de Cruys keerde vannacht terug uit Tripoli. In het Radio 1-programma Joos getuigde de vrouw over de situatie in het Noord-Afrikaanse land.

Van de Cruys woont al jaren in Libië en begeleidt er reizen. De vrouw is naar eigen zeggen opgelucht dat ze kon terugkeren uit Libië. "De toestand is er verschrikkelijk."

Van de Cruys keerde gisteren terug uit de woestijn. Toen ze op de luchthaven aankwam, zag de duizenden mensen wachten om te kunnen vertrekken. Omdat internet en telefoon zijn afgesloten, is het erg moeilijk om de ambassades te contacteren.

Er reden geen taxi's en niemand kon haar op de luchthaven komen ophalen omdat het te onveilig was.Volgens de vrouw werd er overal  in het wilde weg geschoten en is de burgeroorlog eigenlijk al aan de gang. 

Van de Cruys was verbaasd toen de zoon van Kadhafi op de Libische televisie verklaarde dat Libië niet vergelijkbaar is met Tunesië en Egypte en dat de revolutie zou uitdraaien op een bloedbad. Volgens de vrouw zou het regime ook niet bang zijn om petroleumvelden in brand te steken.

Het regime zou huurlingen uit bevriende landen als Niger en Tsjaad laten overkomen en betaalt hen om te schieten op alles wat beweegt. "Zij krijgen 2.000 euro per dag. Ze lopen door de straten en schieten ook als ze beweging achter de ramen zien", vertelt Van de Cruys.

Delen van het leger en de politie zouden geweigerd hebben te schieten op de demonstranten. Een aantal van hen zou ook begonnen zijn met het vernietigen van wapens en munitie.

Volgens de vrouw zou de toestand ook in de rest van het land explosief zijn en zou er ook verschillende andere steden hevig gevochten worden.