Na het ontslag van Riccardo Riccò breekt wielerploeg Vacansoleil per 31 maart ook met zijn Italiaanse verzorger Flavio Mongiardo.

De wielerformatie zegt nochtans geen indicaties te hebben dat Mongiardo betrokken was bij de bloedtransfusie die Riccò zijn baan en bijna zijn leven kostte.

'Maar hij werkte in principe alleen voor Riccò. Nu die bij ons weg is, hebben we de diensten van zijn verzorger ook niet meer nodig', luidt de verklaring van Vacansoleil.

Zekere voor onzekere

De wielerploeg neemt het zekere voor het onzekere voor het geval de ervaren soigneur, die vorig jaar voor Astana werkte, alsnog in beeld komt in de dopingaffaire. 'Dat scenario speelt wel in ons achterhoofd', zegt woordvoerder Frank Kwanten.

De procureur van Modena, die de zaak-Riccò onderzoekt, vermoedt dat de renner niet geheel zelfstandig handelde bij de transfusie. Mongiardo heeft een relatie met de zus van Riccò.
'We nemen Flavio daarom ook tegen zichzelf in bescherming. Hij begeeft zich op een steenworp afstand van Riccò. Dat is een moeilijke situatie. We hadden voldoende aanleiding om hem te ontslaan.'