Europa denkt aan bijkomende sancties tegen Khadafi
Nicolas Sarkozy Foto: afp/belga
De Europese Unie denkt eraan bijkomende sancties tegen Libië te nemen. Er wordt gedacht aan een wapenembargo, een bevriezing van tegoeden en een visaban. Dat zegt de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Catherine Ashton na overleg met de Europese lidstaten.

Ashton veroordeelt in de verklaring het geweld en de repressie van vreedzame demonstranten in Libië, die heeft geleid tot de dood van honderden burgers. 'Deze brutale en massale schendingen van de mensenrechten zijn onaanvaardbaar', zo staat in de verklaring. De Europese Unie vraagt een onafhankelijk onderzoek.

De Europeanen eisen voorts onmiddellijke toegang voor internationale mensenrechtenwaarnemers en humanitaire hulpverleners. Ze zijn ook bereid om humanitaire hulp te voorzien.

Volgens diplomatieke bronnen wordt er intussen gewerkt aan een wapenembargo,
een bevriezing van tegoeden en een reisverbod voor de top van het regime van Moammar Kadhafi. Vooral Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Finland hamerden op sancties.

'Niet ongestraft'

EU-president Herman Van Rompuy benadrukt dat het geweld tegen de manifestanten 'niet ongestraft kan blijven'. Woensdagvoormiddag zat de Europese Commissie samen voor haar wekelijkse vergadering.

In een mededeling achteraf luidde het dat 'de Europese Unie op het voorplan moet staan bij het coördineren van de hulp' aan het Middellandse Zeegebied. Wat Libië betreft klinkt het dat het gedrag van Kadhafi en consorten 'onaanvaardbaar' is. 'Kadhafi moet begrijpen dat hij zijn volk niet kan blijven bedreigen', is de boodschap. 

Meditterane landen

De ministers van Binnenlandse Zaken van zes mediterrane Europese landen zaten na de middag in Rome bijeen om de 'instabiliteit' te bespreken in Libië en de mogelijke gevolgen daarvan voor de migratie naar Europa. 

Vooral Italië is bang voor een 'exodus van bijbelse proporties' vanuit zijn voormalige kolonie als de Libische leider Moammar Kadhafi valt. Het wordt 'een probleem dat elke Italiaan niet mag onderschatten', waarschuwde de minister van Buitenlanse zaken Frattini in een gesprek met de krant Corriere della Sera . 'We weten wat we kunnen verwachten als het bewind in Libië valt: een golf van 200.000 tot 300.000 migranten. Dat is tien keer meer dan met de Albanezen in de jaren 1990', aldus de minister.