In het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn reddingswerkers nog altijd op zoek naar overlevenden van de aardbeving dinsdag. Zeker honderdtwintig mensen zijn inmiddels levend vanonder het puin gehaald. Sommige slachtoffers kwamen weg met een paar schrammen, bij anderen moest een ledemaat worden geamputeerd worden om ze onder het puin vandaan te krijgen.

Fred Haering, een ooggetuige, vertelde hoe reddingswerkers zich met sloophamers en kettingzagen een weg door een ingestort gebouw baanden. Onderweg kwamen ze verscheidene onder het puin bedolven lichamen tegen. Eén man leefde nog, maar zat met zijn been vast onder een zwaar stuk beton.

Een brandweerman vroeg Haering, een bouwvakker van beroep, om een ijzerzaag en een arts diende het slachtoffer pijnstillers toe. Haering gaf de zaag en wendde zijn ogen af toen het been van de man werd geamputeerd. De ingreep heeft het leven van de man zonder enige twijfel gered, zei Haering.

Politiechef Russell Gibson beschreef de chaos in de stad. 'Er liggen overal lichamen op straat, vast in auto's, bedolven onder puin en als duidelijk is dat ze zijn overleden, verleggen we onze aandacht direct naar de overlevenden', aldus Gibson.

Gered dankzij gsm

De overlevenden die vastzitten onder het puin doen er ook alles aan om de aandacht te trekken van de hulpverleners. Sommigen roepen en kloppen op het beton, anderen maken gebruik van hun gsm. De Australische Anne Voss dankt haar leven vermoedelijk aan haar telefoon.

De vrouw was op kantoor toen de aardbeving begon en verstopte zich onder haar bureau. Ze kwam vast te zitten, maar kon wel haar gsm nog gebruiken. Zo kon ze de hulpdiensten verwittigen. Vanuit haar benarde situatie nam ze afscheid van haar kinderen en gaf ze zelfs verschillende interviews.

'Ik kan niets zien. Ik kan anderen horen roepen, maar ik kan me zelf niet bewegen', vertelde Voss vanonder het puin. 'Ik belde met mijn kinderen om afscheid te nemen. Het was verschrikkelijk. Mijn dochter was aan het huilen en ik ook. Ik dacht echt dat dit het einde was, en dan wil je je kinderen toch nog zeggen dat je ze graag ziet. Maar ik ga nu niet opgeven. Ik ga wakker blijven, maar het is hier donker en verschrikkelijk'.

De vrouw bleef in contact met de buitenwereld tot de batterij van haar gsm leeg was. Even werd voor haar leven gevreesd, maar intussen is ze toch gered.

75 doden

Volgens de jongste balans kwamen bij de aardbeving in Christchurch 75 mensen om het leven. Ongeveer 300 mensen worden vermist.