Leden Vlaams Parlement krijgen Franse les
Foto: pdw
Het Vlaams parlement is woensdag gestart met een opmerkelijk opleidingsinitiatief. Tot het zomerreces kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers elke woensdagvoormiddag hun kennis van het Frans bijschaven.

De Vlaamse parlementsleden konden in het verleden ook al wel lessen Frans volgen, maar die opleidingen werden geregeld via de federale Kamer van volksvertegenwoordigers. Nu biedt het Vlaams parlement dus een eigen cursus Frans aan.

De lessenreeks startte woensdag wel met een "valse noot", legt sp.a’er Jan Roegiers uit. De lesgever had zich blijkbaar van aanvangsuur vergist, waardoor de eerste les in het water viel.

Alle 124 leden van het Vlaams Parlement kregen enkele maanden geleden de vraag of er interesse was in een taalcursus. Roegiers had naar eigen zeggen geen interesse in een taalbad van een week, maar stelde voor om wekelijks 1 à 2 uur uit te trekken voor de cursus.

In die formule krijgt  Roegiers samen met Jan Peumans (N-VA), Karim Van Overmeire (Vlaams Belang) en Martine Fournier (CD&V) vanaf volgende woensdag elke woensdagvoormiddag tot het zomerreces anderhalf uur Franse les.

Roegiers ging gretig in op het aanbod. "Ik heb 20 jaar geleden de schoolbanken verlaten en sindsdien heb ik het Frans weinig tot niet gebruikt. Ik wil mijn talen onderhouden en bovendien vind ik Frans niet alleen een mooie taal, maar ook een nuttige taal."