Strenge veiligheidsmaatregelen voor proces Kitty
Kitty Van Nieuwenhuysen Foto: Photo News
Voor het Brusselse hof van assisen is woensdag het proces begonnen over de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen op 4 december 2007 in de Beerselse deelgemeente Lot. Het proces startte onder strenge veiligheidsmaatregelen, ook al worden woensdag enkel de 12 effectieve juryleden en de 12 plaatsvervangers geloot uit 250 kandidaten.

Iedereen die de zaal binnen wil, wordt gefouilleerd en moet door een metaaldetector. Agenten in kogelvrije vesten bewaken de publiekstoegang tot het assisenhof en de toegang tot de zaal voor advocaten en magistraten is afgesloten voor het publiek.

Die veiligheidsmaatregelen zijn ingesteld mede omwille van het profiel van de drie verdachten, Nourredine Cheikni, Galip Kurum en Hassan Iasir. Zij hebben elk al veroordelingen opgelopen voor zwaar banditisme.

De selectie van de jury zal meer dan waarschijnlijk de hele dag in beslag nemen. De drie beschuldigden zullen daarbij aanwezig zijn, bijgestaan door hun advocaten.

Voor Nourredine Cheikni zijn dat de meesters Laurent Kennes en Marc Uyttendaele. Galip Kurim wordt verdedigd door meester Olivier Martins en Hassan Iasir door meester Michel Bouchat.
Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door advocaat-generaal Bernard Dauchot.

Daarnaast zijn er ook nog vier burgerlijke partijen. De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen hebben meester Jef Vermassen als advocaat. Kitty’s collega Peter Van Stalle, die zwaargewond raakte bij de feiten, wordt bijgestaan door de meesters Nina Van Eeckhaut en Nicolas Vandersmissen.

Buurtbewoner Ismaël Saccoor, die ook zwaargewond raakte, wordt vertegenwoordigd door de meesters Sven Mary en Nathalie Buisseret en de gemeente Beersel en haar politiekorps door meester Tom Compernolle.