Misrata, in het westen van Libië, is na dagen van gevechten in handen van de tegenstanders van de Libische leider Moammar Kadhafi, meldden getuigen. Tot dusverre hadden actievoerders vooral steden in het oosten van het land in handen gekregen.

De onrust in Libië groeit steeds verder aan en er komen steeds meer berichten over steden en streken waar de opstandelingen het voor het zeggen zouden hebben.

In de westelijke stad Misrata hesen bewoners vlaggen van de oude monarchie en reden anderen luid toeterend door de straten. Een plaatselijke dokter zei dat sinds de protesten tegen het regime van Kadhafi op 18 januari in de stad losbarstten zes inwoners van Misrata zijn omgekomen en rond de tweehonderd gewond zijn geraakt. Hij zei dat de bewoners inmiddels comités hebben gevormd om de veiligheid te waarborgen.

Ook in Zawiya, zo'n vijftig kilometer ten westen van Tripoli, werd de vlag van de oude monarchie gehesen. Actievoerders zetten blokkades op met blokken cement en brandende autobanden.

Verder westelijk, in het dorp Sabratha, werden militairen ingezet in een poging de controle weer over te nemen van betogers. Die hadden overheidsgebouwen en politieposten in brand gestoken. De bewoners van het dorp meldden volgens de nieuwswebsite Quryna dat er een enorme toestroom is van milities die trouw zijn aan Kadhafi.

In Zwara, vijftig kilometer van de Tunesische grens, namen actievoerders de macht over, nadat lokale legereenheden zich bij de demonstranten hadden aangesloten en de politie de stad was ontvlucht.

Oosten

Het oosten van Libië lijkt in handen van de opstandelingen. Volgens inwoners hebben ook militairen zich aangesloten bij de protestbeweging. Het gebied onder controle van de protestbeweging zou zich uitstrekken van de Egyptische grens tot Ajdabiya, met Tobruk en Benghazi daar tussenin. Troepen die loyaal blijven aan Kadhafi, worden geëxecuteerd, zo vertelden burgers uit al-Baida.

Bij de grens tussen Libië en Egypte was geen douanier meer te bekennen. Lokale stamoudsten hebben commissies opgericht die de taak van de douaniers moeten overnemen. 'Welkom in het nieuwe Libië' stond op een bord bij een grensovergang.

Tripoli

Kadhafigetrouwe gewapende mannen hebben woensdag het vuur geopend in de straten van de hoofdstad Tripoli. Of het om ordetroepen gaat, is niet duidelijk. Dinsdag riep Kadhafi zijn aanhangers op de straten terug te veroveren op de demonstranten die zijn aftreden eisen.

Militieleden en aanhangers zwierven over de straten van de hoofdstad. Ze schoten af en toe in de lucht, zwaaiden met groene vlaggen en riepen 'Lang leve Kadhafi'. In veel wijken hebben de bewoners zich georganiseerd om de rondzwervende milities weg te houden. Ze wierpen versperringen van betonblokken en autobanden op en controleerden de identiteit van iedereen die de wijk wilde betreden.

Officieel wordt nog steeds gesproken over driehonderd doden, maar het zouden er veel meer zijn. Militaire bronnen spreken van zeker 275 doden in Tripoli en 230 in Benghazi.