Euronext Brussel moest woensdag opnieuw terrein prijsgeven als gevolg van de vrees voor hogere energieprijzen. De Bel20 sloot de dag met een verlies van 0,89 procent op 2.679,26 punten.

De beleggers maken zich steeds meer zorgen over de impact van de dure olie. Gevreesd wordt dat die zal knagen aan zowel de bedrijfswinsten als de potentiële groei van de economie. De belangrijkste centrale banken, waaronder de Europese, hebben de afgelopen dagen en weken al herhaaldelijk signalen gegeven klaar te staan voor een
renteverhoging om de dreiging van een ontsporende inflatie af te wenden.

Binnen de Bel20 moest KBC Group verder inleveren. Dit keer bedroeg het verlies 1,15 procent, goed voor een slot van 30,38 euro. Dexia, dat na beurs zijn financiële resultaten publiceerde, won dan weer 0,50 procent tot 3,22 euro.

Agfa-Gevaert belandde 4,32 procent lager op 3,10 euro. De groep lijdt onder de stijgende prijzen voor aluminium en zilver. Naar aanloop van de jaarcijfers die Agfa donderdagochtend bekendmaakt, stelde een aantal analisten hun verwachtingen voor het nieuwe boekjaar alvast neerwaarts bij.

RHJ International steeg met 0,96 procent tot 6,30 euro. De groep gaat haar belang van net geen 78 procent in Niles verkopen aan de Franse autotoeleverancier Valeo. Het prijskaartje van de transactie bedraagt 138 miljoen euro. 

Deceuninck sloot onveranderd op 1,88 euro. De producent van pvc-profielen heeft in 2010 een winst gerealiseerd van 8,5 miljoen euro. In 2009 moest het bedrijf nog een verlies van 16,9 miljoen euro slikken.

De Duitse Commerzbank kondigde aan dit jaar te starten met de terugbetaling van de staatssteun die het kreeg tijdens de financiële crisis. Commerzbank boekte in 2010 een winst van 1,4 miljard euro. Een jaar geleden eindigde de bankreus nog 4,5 miljard euro in het rood. Het aandeel verloor in Frankfurt 1,3  procent.