Slechts 4 procent Belgen surfte vorig jaar via gsm
In vergelijking met andere EU-landen hinkt België achterop als het over het gebruik van mobiel internet gaat. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, en staat woensdag in De Morgen en La Libre Belgique.

Vorig jaar gebruikte 15 procent van de Belgen mobiel internet via een laptop. Vier procent internette via gsm of smartphone. in beide gevallen ligt België daarmee onder het Europese gemiddelde.

Als het over vaste internetverbindingen gaat, doet België het beter. Van de Belgische huishoudens heeft 73 procent toegang tot internet. Het EU-gemiddelde ligt hier op 70 procent. Meer dan negen op de tien Belgen gebruiken hun computer om te mailen. De helft leest kranten en/of tijdschriften online, 29 procent luistert naar webradio of kijkt naar webtelevisie.

Van de particulieren kocht 38 procent online goederen en diensten. Dat is net onder het EU-gemiddelde. Bij de bedrijven was het elektronische aankopen met 51 procent een stuk beter ingeburgerd. Daarmee moesten we alleen Zweden laten voorgaan. Wat de onlineverkoop door bedrijven betreft, was België met 26 procent zelfs koploper.