Een selectie van bedrijfsresultaten op woensdag 23 februari 2011.

Deceuninck knoopt opnieuw aan met winst

Deceuninck heeft in 2010 een winst gerealiseerd van 8,5 miljoen euro. Dat heeft de producent van pvc-profielen woensdag bekendgemaakt. In 2009 diende het bedrijf nog een verlies van 16,9 miljoen euro te slikken.

De omzet van het West-Vlaamse bedrijf steeg 10 procent tot 557,8 miljoen euro.
Deceuninck verwacht dat 2011 een jaar van stabilisatie wordt. Afbouw van schuld, stijging van omzet en verbetering van de marges blijven de topprioriteiten van het bedrijf.

Deceuninck kondigt ook een stijging aan van de verkoopprijzen om de marges dit jaar veilig te stellen. Het verwijst naar de stijgende grondstofprijzen begin 2011. "De recente geopolitieke ontwikkelingen en de gevolgen voor olie- en pvc-prijzen worden op de voet gevolgd", luidt het.

Het bedrijf verwacht dat in de huidige omstandigheden de omzet en winst in 2011 verder zullen stijgen.

DSM profiteert van aantrekkende economie

Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar geprofiteerd van de aantrekkende economie. Wel kampte het bedrijf met ongunstige wisselkoerseffecten en de nog altijd moeilijke marktomstandigheden in de farmaceutische industrie. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De nettowinst bedroeg 149 miljoen euro in vergelijking met een nettoverlies van 60 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2009. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 145 miljoen euro een jaar geleden tot 170 miljoen euro. De omzet nam met 18 procent toe tot 2,08 miljard euro. Analisten rekenden in doorsnee op een ebit van 178 miljoen euro bij een omzet van 2,04 miljard euro.

DSM gaf geen concrete verwachting voor de resultaten dit jaar, maar zei wel opnieuw een sterk jaar te verwachten. Het bedrijf verwacht de doelstelling van een winst voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) van 1,4 tot 1,6 miljard euro in 2013 te halen.

Commerzbank start terugbetaling staatshulp

De Duitse Commerzbank start dit jaar met de terugbetaling van de staatssteun die het kreeg tijdens de financiële crisis. Dat heeft de tweede grootste bank van Duitsland bekendgemaakt naar aanleiding van de jaarresultaten.

Commerzbank boekte in 2010 een winst van 1,4 miljard euro. Een jaar geleden eindigde de bankreus nog 4,5 miljard euro in het rood.

Dit jaar start de bank met de terugbetaling van de staatssteun die het ontving tijdens de financiële crisis. De Duitse overheid diende het concern met 16,2 miljard euro te stutten. De overheid is met 25 procent plus een aandeel de grootste aandeelhouder van de bank.

Maersk buigt recordverlies om in recordwinst

De herleving van de wereldhandel legt het Deense concern A.P. Moeller-Maersk, eigenaar van de grootste containervervoerder ter wereld Maersk Line, geen windeieren. De Denen realiseerden in 2010 de grootste winst voor belastingen uit het meer dan honderd jaar lange bestaan van het bedrijf.

De winst kwam uit op 28,2 miljard kronen (3,8 miljard euro). In 2009 was er nog een recordverlies van 5,5 miljard kronen. De winst voor belastingen van 59,6 miljard kronen is de hoogste uit de geschiedenis van Maersk.

Maersk onderstreepte deze week dat het in goede doen is door de bestelling bij Zuid-Koreaanse scheepswerven van tien nieuwe gigantische containerschepen, de grootste ter wereld.