Haneveer drie zeges verwijderd van WK snooker
Foto: Yorick Jansens
Bjorn Haneveer tracht zich van 5 tot 13 maart in het English Institute of Sport in Sheffield voor het WK snooker te plaatsen. De 34-jarige Antwerpenaar moet drie wedstrijden winnen om in de eindfase in The Crucible (16 april-2 mei) te staan.

De opdracht van Haneveer (63e op de wereldranglijst) start in de derde ronde van de tweede kwalificatiefase tegen de winnaar van de partij tussen de Welshman Andrew Pagett (78e) en de Chinees Zhang Anda (84e).

De 19-jarige Zhang verraste vorig jaar door bij zijn debuut meteen de eindfase te halen. Daarbij versloeg hij onder andere John Parrott, Andrew Higginson en Ricky Walden. In de eerste ronde in de Crucible had hij bijna ook de scalp van zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry te pakken.

Als Haneveer de eerste kaap neemt, wacht hem een confrontatie met Nigel Bond (34e), vicewereldkampioen in 1995 en onlangs nog winnaar van het Shoot-Out toernooi. In de laatste kwalificatieronde kan Haneveer tegenover Andrew Higginson (23e), in 2007 runner-up in het Welsh Open, komen te staan.

Oude glorie

Ook zesvoudig wereldkampioen Steve Davis (40e) en zesvoudig vicewereldkampioen Jimmy White (57e) staan voor een zware taak. Net als voor Haneveer, begint die voor White in de derde ronde.

White moet onder andere nog voorbij Tom Ford (33e) en Ryan Day (20e). Davis moet een ronde minder afwerken, maar krijgt waarschijnlijk wel meteen de 19-jarige belofte Jack Lisowski (56e) voorgeschoteld. Als de 53-jarige veteraan de generatieclash overleeft, volgt nog een treffen met Stephen Lee (21e).