Het geweld in Libië heeft een ongemakkelijke situatie gecreëerd voor de linkse bondgenoten van Moammar Kadhafi in Latijns-Amerika. Sommige landen houden afstand terwijl andere de leider verdedigen die ze lange tijd omarmden als een medestander in de strijd tegen de Amerikaanse invloed in de wereld.

De linkse leiders in Latijns-Amerika voelen een soort verbondenheid met Kadhafi in zijn strijd tegen het Amerikaanse buitenlandse beleid en hebben sympathie voor zijn revolutionaire retoriek. Kadhafi op zijn beurt kende de afgelopen jaren de Moammar Kadhafi Internationale Mensenrechtenprijs toe aan Castro, Ortega, Chavez en Evo Morales van Bolivia.

Banden op de proef gesteld

De banden worden op de proef gesteld nu Libische veiligheidsdiensten buitensporig geweld gebruiken om antiregeringsprotesten neer te slaan. Bijna driehonderd mensen kwamen al om, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de onrust in het Midden-Oosten overslaat naar Latijns-Amerika, lijkt die mogelijkheid bij sommige machthebbers wel te hebben postgevat. In Venezuela heeft de regering ingestemd met de herziening van de zaken van een aantal politieke gevangenen.

Op een Cubaanse staatswebsite stonden naast de column van Castro foto's van rustige straten in Havana. Die zouden genomen zijn op de plek waar tegenstanders van het regime in het buitenland actievoerders hadden opgeroepen naartoe te komen.

Peru

Peru heeft aangekondigd dat het 'alle diplomatieke banden met Libië opschort zo lang het geweld tegen het Libische volk niet ophoudt'. Het Zuid-Amerikaanse land is het eerste land dat de relaties met Libië bevriest.

In een persbericht drukt de Peruviaanse president Alan Garcia zijn protest uit 'tegen de repressie door de Libische dictatuur van kolonel Kadhafi, gericht tegen het volk dat democratische hervormingen eist nadat eenzelfde persoon veertig jaar aan de macht geweest is'.

Cuba

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro zei dinsdag in een column dat het te vroeg is om Kadhafi te bekritiseren. 'De wereld wordt overspoeld met allerlei nieuwsberichten. We zullen moeten afwachten om zeker te weten wat waar en niet waar is.' Hij zei ook dat de onrust in Libië een voorwendsel zou kunnen zijn voor een invasie in Libië. Volgens Castro is het 'een kwestie van enkele uren of dagen' voor de Verenigde Staten het Noord-Afrikaanse land binnenvallen.

Nicaragua

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega zei Kadhafi te steunen en betuigde in een telefoongesprek met Tripoli zijn solidariteit met de leider 'in deze spannende tijden'. 'Er wordt geplunderd, er is verwoesting. Dat is verschrikkelijk', zei Ortega. Hij zei dat in 'moeilijke tijden loyaliteit op de proef wordt gesteld'.

Bolivia

De regering in Bolivia zei zich 'zorgen te maken over het verlies van zoveel levens' en riep beide kampen op tot een vreedzame oplossing te komen.

Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chavez houdt zich vooralsnog stil. Volgens sommigen probeert hij zich te distantiëren van zijn Noord-Afrikaanse vriend. De twee leiders hebben zo'n goede band dat maandag geruchten de ronde deden dat Kadhafi naar Venezuela was gevlucht.