Nieuwe dinosaurussoort ontdekt
Foto: AFP
Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben een nieuwe dinosaurus ontdekt, de Brontomerus. Hij moet beschikt hebben over geweldige dijspieren, waarmee hij zijn rivalen stevig kon stampen.

De dinosaurus werd gereconstrueerd op basis van beenderen die in de jaren negentig werden ontdekt in een steengroeve in de Amerikaanse staat Utah. 'De beenderen zijn jaren blijven liggen in een museum totdat wij ons erover bogen', zegt Mike Taylor van de University College London, een van de auteurs van de studie.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de dinosaurus behoort tot de familie van de sauropoden, plantenetende viervoeters die tot de grootste dieren behoren die de wereld ooit bevolkten. De Brontomerus zou de meest atletische geweest zijn van de sauropoden, waartoe ook onder meer de Brachiosaurus en de Diplodocus behoren.

Volgens de onderzoekers kon de dinosaurus dankzij zijn stevige dijspieren stampen uitdelen aan rivalen bij gevechten om een vrouwtje of om zich te verdedigen tegen roofdieren.