Buitenlandse Zaken adviseert Belgen Libië te verlaten
Ook andere landen evacueren burgers Foto: AFP
Alle Belgen in Libië krijgen de raad om het land zo snel mogelijk te verlaten, zo luidt het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken. Nog een veertigtal Belgen verblijft in Libië. Vanmorgen keerden al negen Belgen terug uit het land.

'Omwille van de botsingen tussen tegenstanders van het regime en de ordediensten, is het aan te bevelen alle reizen naar Libië uit te stellen, evenals verplaatsingen in het land zelf', is te lezen op de website van Buitenlandse Zaken. 'De Belgen die zich in Libië bevinden, worden aangeraden het land te verlaten.'

Personen die zich in Cyrenaica - het bijzonder onrustige oosten van het land - bevinden, moeten deze zone verlaten zodra de omstandigheden dit toelaten.

Negen  Belgen keerden vanmorgen terug

De voorbije dagen hadden al dertien Belgen Libië verlaten, zo deelde Buitenlandse Zaken in België eerder mee.

Aan boord van het Nederlandse militaire vliegtuig dat woensdagochtend rond 2.15 uur landde in Eindhoven, zaten ook nog eens negen Belgen. Dat vliegtuig evacueerde 82 mensen: 33 Nederlanders en 49 mensen van andere nationaliteiten, waaronder dus 9 Belgen. Franse vliegtuigen evacueerden nog eens 500 passagiers in de loop van de nacht. 

Vanuit Eindhoven is woensdagmorgen om halfelf nog een Nederlands vliegtuig met tien mensen - bemanning en hulpverleners - vertrokken om Nederlanders op te halen. De C-130 Hercules, die een tussenstop maakt in Sicilië, kan vijftig mensen meenemen. Ook daarbij zouden nog eens een aantal Belgen zijn. Aanvankelijk werd gemeld dat het om veertien landgenoten zou gaan, maar het is niet duidelijk of dat getal klopt.

Volgens Buitenlandse Zaken raakte een tiental Belgen geblokkeerd op weg naar de luchthaven. Uit veiligheidsoverwegingen wordt geen informatie gegeven over hun precieze positie.

Hoewel het niet makkelijk is om contact te houden met de Belgen die nog in Libië zijn, lijkt het erop dat een dertigtal personen toch verkiezen voorlopig nog in het land te blijven.

Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er toch nog een Belgisch evacuatievliegtuig zou vertrekken, maar daarvoor werden nog geen concrete plannen gemaakt.

Ook andere landen evacueren burgers

Nu het geweld in Libië hand over hand toeneemt, zet een waaier aan landen de grote middelen in om hun onderdanen te evacueren. Dat gebeurt met vliegtuigen, schepen en bussen. China heeft liefst 33.000 burgers die in Libië werken, maar ook Turkije (25.000) en India (18.000) hebben grote kolonies onderdanen die in het Noord-Afrikaanse land wonen. 

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu spreekt over 'de grootste reddingsactie in de geschiedenis' van zijn land. Ankara haalde de voorbije 72 uur bijna 5.000 van zijn staatsburgers terug uit Libië. De Verenigde Staten, die geen toestemming hebben gekregen om met vliegtuigen te landen in Libië, hebben twee catamarans gehuurd die vanuit Malta vertrokken zijn om in Libië landgenoten op te pikken.