Open VLD niet te vinden voor Lietens strijdplan tegen belspelletjes
Foto: VTM
Open VLD biedt geen steun aan het initiatief waarmee Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) de belspelletjes wil verbieden. Vlaams parlementslid Bart Tommelein vreest dat het plan ook andere en onschuldige vormen van telewinkelen aan banden zal leggen.

De liberalen steunen wel het initiatief van federaal staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) om de regels voor mediaspelletjes te verstrengen.

Het VRT-programma Basta legde enige tijd terug oplichterij bij belspelletjes op de Vlaamse televisie bloot. De bewuste spelletjes werden door VTM vervolgens van het scherm gehaald.

De politiek reageerde verontwaardigd op wat er in het Basta-programma werd aangetoond. Federaal staatssecretaris voor Fraudebestrijding Devlies zei de reglementen voor dergelijke belspelletjes te zullen verstrengen en Vlaams minister van Media Lieten kondigde aan dergelijke spelletjes via het mediadecreet te zullen verbieden.

Open VLD'er Tommelein steunt het initiatief van de minister niet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) beschouwt belspelletjes als telewinkelen. 'Het zal moeilijk zijn om te definiëren wat mag en niet mag. We mogen niet uit het oog verliezen dat heel wat concepten van telewinkelen volstrekt legaal zijn en geen enkele vorm van bedrog of oplichting in zich dragen. Telewinkelen is net als productplacement en reclame een middel voor commerciële omroepen om middelen te verwerven', zegt Tommelein.

De liberaal beweert dat hij steun krijgt van CD&V in zijn verzet tegen het initiatief van SP.A-minister Lieten.