De vzw Vrijheidsfonds, die de dotaties van het Vlaams Belang ontvangt, en Johan Deckmyn, de voorzitter van de Gentse VB-koepel, zijn dinsdag veroordeeld tot dwangsommen als ze een bewerkte cover van een stripalbum van Suske en Wiske nog langer verspreiden.

De Gentse koepel van Vlaams Belang deelde op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent jaarkalendertjes uit met een bewerkte cover van het stripalbum 'De Wilde Weldoener' uit 1961. Daarop is te zien hoe Suske en Wiske verschrikt opkijken naar de Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar stripfiguurtjes van allochtone origine.

WPG Uitgevers België nv, Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen kregen van de Brusselse burgerlijke rechtbank gelijk dat de tekening in strijd is met de wetgeving rond auteursrechten. De rechter hangt een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk vast, met een maximum van 500.000 euro per dag, als het stakingsbevel niet wordt nageleefd.

Vlaams Belang beraadt zich nog of er beroep volgt, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. 'We zullen eerst het vonnis grondig bestuderen', klinkt het. De partij zegt wel geen kalendertjes meer te verspreiden en de afbeelding van het net te halen. Er zijn ondertussen 2.000 exemplaren de deur uit.

De vzw Vrijheidsfonds en Johan Deckmyn zijn ook veroordeeld voor de gerechtskosten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig