De noodtoestand in Algerije wordt na negentien jaar opgeheven. Het Algerijnse kabinet heeft het plan daarvoor dinsdag formeel goedgekeurd, zo liet het bureau van president Abdelaziz Bouteflika weten. Die wil de spanningen in het land onder controle houden.

Het besluit wordt van kracht zodra het in het Algerijnse staatsblad wordt gepubliceerd. Wanneer dat zal zijn is nog niet precies bekend.

De noodtoestand werd in 1992 ingevoerd na de verkiezingsoverwinning van het Islamitisch Heilsfront (FIS). Daarop pleegde het leger een staatsgreep en werd het FIS verboden. 

Protest daags na vertrek Moebarak

President Abdelaziz Bouteflika liet eerder deze maand nog weten dat de noodtoestand enkel van kracht was om de islamisten te bestrijden en niet om de bevolking onder de knoet te houden. Hij voegde er desalniettemin aan toe dat de maatregel 'in de erg nabije toekomst' zou worden opgeheven.

De voorbije dagen zijn duizenden Algerijnen op straat gekomen om de opheffing van de noodtoestand, maar ook een democratische hervorming en een nieuw staatshoofd te eisen.

Het protest in Algerije begon een dag nadat de Egyptische president Hosni Moebarak na massale betogingen genoodzaakt was zijn functie na dertig jaar te verlaten. Een maand eerder bevrijdde Tunesië zich al van president Ben Ali.