Gaia schakelt BV’s in tegen bont
Gaia start campagne tegen bont Foto: lvd
Zeventien bekende Vlamingen hebben hun gezicht geleend voor een nieuwe campagne van de dierenrechtenorganisatie Gaia tegen bont. ‘Ik kom nog liever weer dertig kilo bij dan bont te dragen’, luidt de slogan van campagneambassadeur Koen Crucke.

Gaia start vandaag een twee weken durende affichecampagne in het station Gent Sint-Pieters, in het Centraal Station en de premetro van Antwerpen en in de in- en uitgangspunten van de Brusselse metro. In Gent, Hasselt, Antwerpen en Knokke zullen reclamewagens met affiches rondrijden. Dinsdagavond worden de portretten van de zeventien BV’s tegen bont op een 140 vierkante meter groot scherm geprojecteerd op het Gentse UCO-gebouw.

De bekende Vlamingen van dienst zijn Koen Crucke, Herman Brusselmans, Miguel Wiels, Tina Maerevoet, Maaike Neuville, Stijn Meuris, Olivier Deschacht, Pol Goosens, Liliane Saint-Pierre, Martine Prenen en dochter Joëlle, Gilles De Bilde, Erika Van Tielen, Geert Hunaerts, Linda Mertens, Chris Dusauchoit, Els De Schepper en Dimitri Verhulst.

Elke BV maakt op zijn affiche een statement met een gevatte slogan. De campagne is gericht tegen bont, maar wil consumenten ook waarschuwen voor bont dat minder opvallend verwerkt zit in de kraag of de mouwen van jassen.

Dierenleed

Volgens Gaia worden in de negentien Belgische nertsenkwekerijen 150.000 nertsen opgesloten in veel te kleine kooien en na acht maanden vergast. ‘Wereldwijd worden tientallen miljoen vossen, nertsen, chinchilla’s, wasbeerhonden, bevers en vele andere pelsdiersoorten anaal geëlektrocuteerd, vergast, verdronken, doodgeknuppeld en op nog andere wrede manieren gedood’, aldus Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Voor een jas die helemaal van bont gemaakt is, zijn 40 tot 60 nertsenvachten nodig.