Niko Eeckhout: 'Ik wil me tonen in mijn allerlaatste seizoen'
Foto: Photo News
In Tielt werd dinsdagmiddag het 16-koppige continentale An-Post Sean Kelly Team voorgesteld. De ploeg geeft dit seizoen onderdak aan 8 Belgen, 4 Ieren, 2 Britten en 2 Litouwers. Kopman is en blijft Niko Eeckhout, die aan zijn laatste seizoen als profrenner begint.

Kopman Niko Eeckhout toonde zich ambitieus op de persvoorstelling. De 40-jarige wielrenner beseft echter dat hij heel wat geluk nodig heeft om in zijn allerlaatste seizoen nog eens een keer de bloemen in de lucht te mogen steken.

'Ik hoop dat mijn rugblessure niet meer al te veel gaat opspelen. Ik weet ook wel dat het allemaal wat meer moet meezitten om kans te maken op een zege. Vroeger had ik 40 procent van de factor geluk nodig, nu wellicht al 60 procent.'

Eeckhout zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière als profwielrenner. 'Het is mooi geweest. Niet dat ik er geen zin meer in heb, maar als ik in het peloton eens rondkijk en zie jongens die de helft van mijn leeftijd hebben dan stel ik me toch wat vragen', lachte Niko Eeckhout.

'Ik heb alvast veel plezier gehad als profrenner', ging Eeckhout verder. 'Ik denk alles uit mijn carrière gehaald te hebben dat erin zat. Toch blijft de essentie van het koersen tot op de dag nog altijd zoals Briek Schotte stelde: je moet snel rijden wanneer nodig. Ik wil me nog tonen in mijn allerlaatste seizoen', besloot Eeckhout.

Offensief rijden

Ploegleider Kurt Bogaerts zag zijn team alvast een goeie start nemen in Qatar en wil die lijn in de rest van het seizoen doortrekken door voluit voor de aanval te kiezen.

'Wij hebben er al een mooie campagne opzitten met deelnames in Qatar, de Ronde van Oman en de Ster van Bessèges', stelde Kurt Bogaerts. 'Wij hebben in die wedstrijden offensief gereden, zoals ik het wil.'

'Ons seizoen kan in verschillende delen opgesplitst worden. Een eerste volgt met de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Daarna maken we van de An Post-Ras in Ierland (22-29 mei) een doel. Ook in de Belgische kampioenschappen hopen wij iets te halen en dan zijn er nog de najaarsklassiekers', besloot de ploegleider. 

Een stap hogerop zetten

De Ierse ploegleider Sean Kelly wil dit jaar verder doorgroeien als een professioneel continentaal team. 'Ik denk dat we klaar zijn voor wat gaat komen', gaf Kelly mee. 'De renners steken in vorm en lieten zich al opmerken in Qatar, Oman en Frankrijk. Ook onze stages in Calpé mochten er zijn. Ik hoop alvast op een schitterend seizoen.'

 'Graag zouden wij ook een stap hogerop zetten, maar het moet financieel allemaal haalbaar zijn', verklaart de 54-jarige Ier. 'Er zijn enkele nieuwe jongens bijgekomen en hun gretigheid staat mij wel aan. Ik hoop alvast dat dit seizoen ons een grote zege kan opleveren', verduidelijkte Kelly.