Waals minister van Onderzoek Jean-Marc Nollet (Ecolo) maakt 150.000 euro vrij voor het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) om een onderzoek te starten naar de moord op Julien Lahaut. Dat zegt hij in Le Soir Magazine, dat woensdag verschijnt.

Julien Lahaut was voorzitter van de Communistische Partij. Hij raakte vooral bekend omdat hij op de eedaflegging van koning Boudewijn op 11 augustus 1950 "Vive la république" zou hebben geroepen. Een week later, op 18 augustus 1950, werd hij vermoord.

De Senaat stemde in 2008 een resolutie die de federale overheid vraagt om een wetenschappelijk onderzoek te financieren naar de gebeurtenissen. Het SOMA zou het onderzoek voeren, maar sinds 2008 werd geen enkele stap ondernomen om het onderzoek effectief op te starten.

Via een publieke oproep werd al 50.000 euro verzameld. Nollet besliste nu om daar 150.000 euro bovenop te doen, genoeg om de eerste fase van het onderzoek te bekostigen.

Het SOMA schat dat in totaal zo’n 470.000 euro nodig is om het onderzoek rond Lahaut te kunnen afronden. Dankzij de steun van het Waals Gewest kan de studie in april opgestart worden.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig