De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg heeft maandag afstand genomen van zijn doctorstitel na beschuldigingen dat hij zich in zijn proefschrift heeft bezondigd aan plagiaat. Guttenberg erkende 'grove fouten' te hebben gemaakt.

Vorige week werd Guttenberg er door tijdschrift Der Spiegel van beschuldigd delen van zijn proefschrift te hebben overgeschreven uit andere bronnen, zonder een bronvermelding te geven.

Dit leidde er toe dat Guttenberg 'voorlopig' afstand deed van zijn titel. Guttenberg erkende fouten te hebben gemaakt, maar verwierp de beschuldigingen van plagiaat.

Maandag noemde Guttenburg het 'beschamend' dat hij heeft verzuimd de juiste bronvermeldingen te geven. 'In sommige gevallen heb ik mogelijk de controle over mijn bronnen verloren', aldus de minister.
 
De beschuldigingen van plagiaat leidden tot de roep om het aftreden van Guttenberg. De minister weigert echter op te stappen.
 
'Ik zal uit alle macht mijn werk doen', zei hij. De minister weet zich gesteund door bondskanselier Angela Merkel. Zij zei hem niet als academicus te hebben aangenomen, maar als minister van Defensie.