Di Rupo en De Wever morgen samen bij Reynders
Foto: Photo News
Informateur Didier Reynders (MR) heeft woensdagnamiddag een nieuwe ontmoeting met de verkiezingsoverwinnaars Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS). Vandaag was het voor de informateur een dag van reflectie en inhoudelijk werk.

Sinds zijn aanstelling als informateur, op 2 februari, heeft Reynders al driemaal de voorzitters van de negen betrokken partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, Open VLD, MR, SP.A, Ecolo en Groen!) gezien. Woensdag praat hij opnieuw met PS-voorzitter Di Rupo en N-VA-voorzitter De Wever.

Parlementsvoorzitters

Donderdag ontmoet Reynders dan Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA). Dit duo had, na de mislukte preformatiepoging van Di Rupo, een bemiddelingsopdracht. Reyders wil van hen weten welke standpunten de zeven partijen toen innamen.

Over die preformatieperiode heeft de informateur al een nota van PS-vicepremier Onkelinx gekregen. Ook de "verduidelijkersnota" van De Wever en de "bemiddelaarsnota" van Johan Vande Lanotte behoren intussen tot Reynders' werklectuur.

Pieters en Flahaut zullen wellicht ook geconsulteerd worden in verband met het werk dat de ontslagnemende regering Leterme de komende tijd moet doen.

Werkgroepen

De werkgroepen rond de financieringswet en het werkgelegenheidsbeleid werken intussen voort en vergaderen binnenkort over responsabilisering in het werkgelegenheids-, gezondheidszorg- en klimaatbeleid.

Op 1 maart moet Reynders zijn definitieve verslag overmaken aan de koning. Zelf wil hij hierover nog geen commentaar kwijt. Op vragen over de aanvallen die verschillende partijen op elkaar lanceerden, merkte de MR-vicepremier dinsdag enkel dat hij voor zijn taak "op het slagveld" per dag "toch een paar uur staakt-het-vuren" zou kunnen gebruiken.