Een Egyptische man heeft zijn pasgeboren dochter de naam Facebook gegeven, uit waardering voor de rol die de sociaalnetwerksite gespeeld heeft tijdens de recente revolutie.

Het leven in Egypte hervat stilaan zijn normale gang na de weken van protest, die uiteindelijk leidden tot het vertrek van president Hosni Muburak. De sociale media speelden een belangrijke rol in de organisatie van het volksprotest. En daar zal een pasgeboren meisje voor de rest van haar leven aan herinnerd worden.

Cadeautjes

Facebook Jamal Ibrahim is de volledige naam die een jonge Egyptische vader vorige week aan zijn kind gaf. Volgens een vertaling door TechCrunch van de in Egypte populaire krant Al-Ahram kreeg Facebook een berg cadeautjes van de plaatselijke jeugd, die erg te spreken was over haar naam.

Hoewel het kind net zo goed YouTube, Twitter, Google of zelfs gsm-camera zou kunnen heten, is Facebook voor de Egyptenaren hét symbool van de kracht van de sociale media.

Getuige daarvan zijn onder meer de protestbordjes met dankbetuigingen aan het adres van de netwerksite die betogers meedroegen; en de dankwoorden die Googlemedewerker Wael Ghonim, een van de drijvende krachten achter de straatprotesten, tijdens een interview op de Amerikaanse zender CNN aan Mark Zuckerberg richtte.