In Benghazi, de op een na grootste stad van Libië, is de luchthaven gebombardeerd. Dat meldt de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmad Abul Gheit dinsdag. Ook volgens een bron in Malta, waar maandag twee piloten van de Libische luchtmacht landden, worden er luchtaanvallen uitgevoerd op Benghazi. In de straten van de hoofdstad Tripoli zou het, na het bloedbad van gisteren, vandaag naar verluidt relatief rustig zijn.

'De landingsbaan van de luchthaven van Benghazi is volledig vernield', aldus de minister van Buitenlandse Zaken tijdens een onderhoud met de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Catherine Ashton.

De Egyptische maatschappij EgyptAir vloog nog steeds naar Benghazi, maar dat wordt nu onmogelijk. Abul Gheit raadt de Egyptenaren in Libië aan om thuis te blijven, om zich niet bloot te stellen aan risico’s op de weg. Maandag verlieten al zowat vijfduizend Egyptenaren het land.

Relatieve rust in Tripoli

In Tripoli zou het, na het bloedbad van gisteren, vandaag naar verluidt relatief rustig zjin. Veel inwoners durven de straat niet op omdat de veiligheidstroepen ermee dreigen iedereen op straat te zullen neerschieten. Volgens ooggetuigen was de Libische hoofdstad gisteren het toneel van een waar bloedbad. Militairen die trouw zijn aan Kadhafi rijden vandaag door de straten en roepen via luidsprekers mensen op hun huizen niet te verlaten. Volgens de staatstelevisie heeft het leger 'schuilplaatsen van saboteurs' bestormd en de bevolking gevraagd de veiligheidstroepen te steunen.

Ooggetuigen meldden dat het leger op grote schaal probeert de inwoners van de stad te intimideren. Helikopters vliegen boven de stad en aanhangers van Gadhafi nemen vanuit auto's de gevels van huizen onder vuur. Jongeren die zich op straat wilden verzamelden moesten rennen voor hun leven om aan een kogelregen te ontkomen.

Lichamen

Gisteren kwamen verschillende meldingen over een bloedbad in  Tripoli. In een welbepaalde wijk 'liggen de straten bezaaid met de lichamen van demonstranten', aldus de Libische oppositieactivist Mohammed Ali en een anonieme bewoner. Volgens de twee getuigen openden de troepen het vuur op ambulances en demonstranten. Sommige demonstranten bloedden dood op straat.

Ook Jordaniërs die uit Libië zijn weggevlucht vertellen gruwelijke verhalen. Ze zeggen dat mensen werden neergeschoten en auto's en winkels in brand werden gestoken. Er zouden zwaarbewapende huurlingen op straat lopen, die volgens hen afkomstig zijn uit andere Afrikaanse landen.

'Leugens en geruchten'

Het blijft onmogelijk om de vele berichten over het bloedvergieten in Tripoli onafhankelijk te bevestigen. Buitenlandse media worden in Libië nog altijd niet toegelaten.

Volgens de Libische staatstelevisie zijn de berichten over slachtpartijen 'leugens en geruchten'. 'Ze zeggen dat er in verschillende steden en dorpen in Libië slachtingen zijn. We moeten vechten tegen die geruchten en leugens die deel uitmaken van een psychologische oorlog', staat te lezen op een rode band die door het beeld schuift. Die berichten 'hebben als doel uw moraal, uw stabiliteit en uw rijkdom te vernielen', luidt het nog.

Ook Saif al-Islam, een zoon van Kadhafi, ontkende op de Libische televisie berichten dat het leger de steden Tripoli en Benghazi gebombardeerd zou hebben. ‘Het Libische leger heeft maandag wapendepots gebombardeerd die ver verwijderd zijn van steden', aldus Saif al-Islam.

Onderzoek

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay pleit voor een internationaal onderzoek naar het bloedige optreden tegen de demonstranten in Libië. Pillay veroordeelde de 'brute ongevoeligheid waarmee de Libische autoriteiten en hun huurlingen volgens berichten met scherp op vreedzame demonstranten schieten'. 

Internationale gemeenschap veroordeelt geweld

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die 57 islamitische landen groepeert, heeft het gewelddadige optreden ook veroordeeld. Ook de VS voegen zich bij de internationale gemeenschap om het geweld in het land sterk te veroordelen.