De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Dirk Van Praag, de topman van de vroegere elektrowinkelketen Hugo Van Praag, veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro wegens aandelenzwendel. Dat bericht De Tijd dinsdag.

Van Praag kocht begin 2000 voor ruim 2,7 miljoen euro in eigen naam aandelen in technologiebedrijven, maar na het barsten van de technologiezeepbel nam de waarde van de aandelen een stevige duik.

Volgens de rechtbank pleegde Van Praag valsheid in geschrifte door de aandelen achteraf op naam van twee firma’s te zetten, waardoor zijn privévermogen onaangetast bleef.

Afgelopen zomer had Van Praag al een regeling getroffen met de fiscus. Toch werd hij nu nog eens veroordeeld, aldus de krant.

"De veroordeling is opmerkelijk omdat Van Praag een aandelenconstructie opzette die wel vaker wordt toegepast door bedrijfsleiders", zegt De Tijd.

Ook de bedrijfsrevisor van Ernst & Young die Van Praag destijds adviseerde, werd schuldig verklaard. Maar omdat hij niet deelde in de winst, is voor hem de uitspraak opgeschort.