Koning Albert II heeft een geheime halfzus. Dat bracht auteur Leo Van Audenhaege aan het licht in zijn jongste boek, zo meldt vtm.

De halfzus van onze koning heet Ingeborg Verdun. Ze is de dochter van wijlen Leopold III en zijn geheime minnares Liselotte Landbeck, een schaatskampioene die al jarenlang in de Verenigde Staten woont.

Landbeck, een geboren Oostenrijkse uit een welstellende familie, had een korststondige relatie met Leopold III in de winter van 1939-1940. In december 1940 werd Ingeborg geboren. Eind 1939 leerden koningskinderen Joséphine-Charlotte, Boudewijn en Albert schaatsen op de bevroren vijver van het Koninklijk domein in Laken. Het paleis had ijsprinses Landbeck speciaal daarvoor laten overkomen uit Antwerpen.

'Stomverbaasd'

Dat koning Albert II met Delphine Boël een buitenechtelijke dochter heeft, was al geweten. Maar zijn vader deed het hem blijkbaar voor, zo onthult Van Audenhaege in ‘Van Küssnacht naar Argenteuil’. Het enige verschil: Albert kon zijn Boël amper een paar jaar geheim houden, het verhaal van de buitenechtelijke dochter van Leopold III daarentegen komt pas nu - 27 jaar na zijn overlijden - naar buiten. Laken hield het al die tijd stil.

‘Ik was vijftig toen ik voor het eerst vernam dat mijn vader niet mijn vader was’, zegt Verdun In het weekblad Humo. ‘Vijftig, weet u wat dat betekent? Ik was stomverbaasd. Dat verwoest je leven.

De buitenechtelijke dochter van Leopold III is intussen zeventig en woont - onder een andere naam - in de Verenigde Staten. Landbeck is nu 95 en verblijft in een rusthuis in het buitenland.

Het hof reageert voorlopig niet op het nieuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig