Gorbatsjov noemt Poetin verwaand
Michail Gorbatsjov Foto: vum
Ex-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie heeft maandag felle kritiek geleverd op president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin. Hij noemde ze verwaand en beschuldigde ze ervan de kiezer te minachten. Gorbatsjov beschreef Rusland als een imitatie-democratie.

De kritiek van Gorbatsjov was een reactie op uitspraken van Poetin en Medvedev, die gezegd hebben dat zij onderling gaan bepalen wie er deel gaat nemen aan de presidentsverkiezingen van 2012. Gorbatsjov noemde dat een teken van een 'ongelofelijke verwaandheid'. 'Dit gaat Poetin niets aan. Dit moet worden besloten door het land in verkiezingen, door diegenen die hun stem uitbrengen. Kunnen er dan geen andere mensen meedoen?', zei hij.

Gorbatsjov heeft zich eerder altijd van kritiek op Poetin onthouden. De verwachting is dat Poetin in 2012 opnieuw het presidentschap op zich neemt.

Gorbatsjov, die volgende week 80 wordt, zei dat Rusland slechts 'imitaties' van een parlement en een rechtssysteem kent. Hij verwees naar de rechtszaak tegen de vroegere olietycoon Michail Chodorkovski. Chodorkovski werd in 2003 tot acht jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking, maar kreeg er eind december nog ruim zes jaar bij, dit keer wegens diefstal en witwassen. De rechter veroordeelde hem formeel tot veertien jaar, gerekend vanaf zijn arrestatie in 2003, wat inhoudt dat hij dus tot in 2017 moet vastzitten. Velen zien Poetin als de drijvende kracht achter het proces tegen Chodorkovski.

Volgens Gorbatsjov is de zaak tegen Chodorkovski duidelijk terug te leiden tot de kritiek die deze op Poetin had. 'Politiek zou niet in de rechtszaak betrokken moeten worden, maar dat was wel het geval', aldus Gorbatsjov.

Gorbatsjov hekelde ook Poetins partij Verenigd Rusland. Hij noemde de partij een 'slechte kopie' van de Communistische Partij ten tijde van de Sovjet-Unie. Hij waarschuwde dat pogingen van de regering partijen buiten spel te zetten onverwachte gevolgen kan hebben. 'Het monopolie eindigt in verrotting en verhindert economische ontwikkelingen', zei hij.