Vreedzame nacht op Parelplein in Bahrein
Foto: pn
De honderden manifestanten die het Parelplein in de Bahreinse hoofdstad Manama bezet houden, hebben er van zaterdag op zondag probleemloos de nacht kunnen doorbrengen. Zaterdagmiddag trokken leger en politie zich op bevel van de kroonprins nog van het symbolische plein terug.

Op een hoek van het plein werd zondagochtend ontbijt voorzien voor de manifestanten die de nacht hadden doorgebracht in de vele tenten die er opgezet staan. Voor zij die 's nachts op wacht stonden is het nu de beurt om de slapen. De manifestanten blijven naar eigen zeggen immers bang van een plotse verrassingsaanval door de ordetroepen. Bij de ontruiming van het plein eerder deze week werden minstens vier mensen gedood.

De manifestanten lijken alvast goed georganiseerd. Een ordedienst regelt het verkeer rond het Parelplein, jongeren met vuilzakken houden het proper en omroepers proberen de menigte gemobiliseerd te houden. 'Dit is een martelaarsplein. we zullen het niet verlaten voor onze eisen ingewilligd zijn', klinkt het uit de luidsprekers.

Verwacht wordt dat de manifestanten op het plein in de loop van de dag versterking krijgen van stakende werknemers, nadat de Unie van Vakbonden eerder dit weekend opriep zondag te starten met een algemene staking van onbepaalde duur.

Een van de verzetsleiders, Ali Salmane van de belangrijkste sjiitische oppositiebeweging, roept de manifestanten intussen op 'onder alle omstandigheden' vreedzaam te blijven. 'De wereld volgt de jongerenbeweging in Bahrein als nieuwe vreedzame ervaring na die in Tunesië en Egypte', aldus Salmane.