RC Genk staat minstens tot vanavond naast Anderlecht aan de leiding na moeizame 1-0 winst tegen KV Mechelen. Barda scoorde, waardoor Genk op 4 maart in de topper tegen Anderlecht om de eerste plaats kan strijden.

Bij RC Genk liet trainer Vercauteren gisteren topschutter Jelle Vossen, net hersteld van een hamstringblessure, nog op de bank. Kennedy mocht een vervolg proberen te breien aan zijn sterke prestatie van vorige week tegen Standard. En de Nigeriaan begon opnieuw flitsend. Op kracht zette hij zich door, maar hij werd nog afgeblokt. Een voorzet van Buffel kreeg hij net niet op de slof en toen hij wat later toch kon uithalen, ging Renard goed plat.

Genk begon dus met overwicht, zonder KV Mechelen helemaal plat te kunnen duwen. Daarvoor lag het tempo vaak net iets te laag. Malinwa kon er zelfs ook een paar keer goed uitkomen. Ibou miste zijn controle op het cruciale moment en Wilmet probeerde het twee keer van op afstand.

Rond het halfuur kon Genk even het tempo wat optrekken, met meteen twee uitstekende kansen tot gevolg. Na een knappe doorbraak van Anele poeierde De Bruyne van dichtbij naast de kruising. Wat later stuurde De Bruyne Barda het straatje in, maar de Israëliër, bij afwezigheid van Ogunjimi opnieuw in een centrale rol, kon Renard niet vloeren.
In het slot van de eerste helft kreeg de Mechelse defensie dan opnieuw grip op Genk. Destorme met een kopbal en Ibou met een schot zetten Courtois aan het werk. De 0-0 aan de rust was allerminst de juiste weergave van een eerste helft met prima doelkansen voor beide teams.

Courtois redt

Nauwelijks twintig seconden na het fluitsignaal voor het begin van de tweede periode was er al opnieuw zo'n unieke kans. Barda mocht alleen op Renard af, maar hij werd ten onrechte afgevlagd voor buitenspel. Maar opnieuw reageerden de bezoekers: Ibou kreeg de ultieme kans, maar Courtois bracht met een sublieme reflex nog redding.

Genk leek bij de omschakeling en de vrije trappen de perfecte traptechniek van de geschorste Tözser te missen, maar op het uur nam die andere Genkse Daniel, Pudil, de rol van de Hongaar over. Hij lepelde een vrije trap netjes op het hoofd van Barda die perfect kwam inlopen en Genk bevrijdde met zijn elfde doelpunt van het seizoen: 1-0.

Maar ondanks nog een prima actie van Anele en Buffel waarbij Renard redding moest brengen, en de inbreng van Vossen kwam Genk niet helemaal los. Het was Mechelen dat kwam aandringen. Maar Genk moest geen doelkansen toestaan en kwam via De Bruyne en Barda zelf nog het dichtst bij een tweede goal.

Het volledige verslag en interviews leest u in Het Nieuwsblad Sportwereld van zondag 19 februari. De verkooppunten vindt u hier.