De film 'Jodaeiye Nader az Simin' (Nader and Simin, A Seperation) van de Iraanse cineast Asghar Farhadi heeft zaterdag de hoofdprijs gewonnen op het filmfestival van Berlijn. De film werd bekroond met de gouden én de zilveren beer.

'Nader and Simin' vertelt het verhaal van Simin, een vrouw die met haar gezin een nieuw leven wil beginnen in het buitenland. Haar echtgenoot Nader weigert Iran echter te verlaten, waarop Simin beslist weer bij haar moeder te gaan wonen. Nader neemt een jonge vrouw in dienst om zijn zieke vader te verzorgen. Als blijkt dat de vrouw zwanger is en zonder toestemming van haar man werkt, komt Nader in een web van leugens terecht.

Naast de gouden beer kreeg de film ook de zilveren beer voor beste acteur en beste actrice.
Die award werd toegekend aan de volledige cast van Nader and Simin. Regisseur Asghar Farhadi kreeg in 2009 al eens de zilveren beer als beste regisseur voor 'About Elly'.

In zijn dankwoord drukte de regisseur de hoop uit dat zijn collega Jafar Panahi volgend jaar naar Berlijn zal kunnen komen. Panahi was dit jaar uitgenodigd om in de jury te zetelen, maar hij werd in Iran veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Het regime vermoedt dat Panahi een film wil maken over de manifestaties van 2009 in Teheran. De jury van het filmfestival van Berlijn werd dit jaar voorgezeten door de Italiaanse actrice Isabella Rossellini.