Jongen (14) sterft door besmette Quick-hamburger
Foto: afp
De 14-jarige Fransman Benjamin Orset, die op 22 januari stierf na een bezoekje aan de Quick, is wel degelijk vergiftigd door de hamburger die hij at. De baas van het filiaal wordt aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Quick belooft maatregelen.

‘Benjamin heeft twee hamburgers gegeten, mijn zoon at er één’, vertelt de grootvader van de gestorven jongen aan de Franse zender M6. ‘Ze vonden dat er een smaakje aan zat. ’s Nachts is Benjamin beginnen overgeven. Maar ja, je kent dat, soms ligt je maag overhoop. De volgende ochtend stond hij op om 9 uur. Hij voelde zich slecht en had een bloeddrukval. Om 11 uur is hij gevallen. Toen de ambulanciers kwamen, was hij al dood. Ze hebben hem nog anderhalf uur proberen te reanimeren, maar ze hebben gezegd dat het voorbij was.’

Voedselvergiftiging

‘De stafylokokken in de maagvloeistof zijn ook teruggevonden op vijf van de acht werknemers die op 21 januari 2011 in het filiaal aan het werk waren, net als op de tegelvloer van de verpakkingsruimte voor de voedingswaren’, zo staat nu in de rapporten van de wetsdokters die het lichaam van Benjamin onderzochten.

‘Het staat ons toe te besluiten dat Benjamin Orset overleden is aan de gevolgen van een voedselvergiftiging die in verband gebracht kan worden met de maaltijd die hij enkele uren voor zijn dood tot zich nam, in de vooravond van 21 januari, in het Quick-restaurant in het zuiden van Avignon’, zegt de Franse procureur.

Onvrijwillige doodslag

Hamburgerketen Quick haastte zich in januari al om te zeggen dat het filiaal in Avignon van een zelfstandige franchisenemer is. Door de nieuwe ontwikkelingen heeft de keten het contract met de man verbroken. Die wordt door de procureur aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag ‘door het manifest en vrijwillig negeren van de verplichting om veiligheid en voorzichtigheid in acht te nemen, die door de wet of de reglementering zijn voorzien’.

De vader van Benjamin had dezelfde symptomen, maar hij at maar één ‘Xtra long beef pepper’ - een tijdelijke aanbieding bij Quick Frankrijk. ‘Bewijzen en een proces gaat het niet beter maken’, zegt de grootvader nog. ‘Een jongen van 14 jaar! Ik ben woest, echt woest. Een jongen van 14 jaar moet leven. Als het om een voedselvergiftiging gaat, ben ik woest. Ik ben op pensioen, ik heb tijd om me eraan te zetten: ik zal stappen ondernemen.’

Betere hygiëne

‘Enkel een tekortkoming op lokaal niveau heeft deze problemen veroorzaakt’, zei directeur Jacques-Edouard Charret van de Quick-groep in een op Facebook geposte video. ‘Noch de producten, noch de grondstoffen of de Quick-keten in zijn geheel noch de gebruikte productiemethode of de naleving van de koude keten liggen aan de oorzaak ervan. Maar we gaan in alle vestigingen de normen voor voedselbehandeling en hygiëne tot boven de geldende normen optrekken.’

De directie van Quick België gaat onderzoeken wat de voorzitter voorstelt. ‘Als de normen in Frankrijk strenger worden dan bij ons, passen ook wij de regels aan’, zegt woordvoerder Dorian De Meeus.