Robert Gesink (Rabobank) heeft zaterdag de vijfde etappe in de Ronde van Oman (2.1) gewonnen. De Nederlander was de beste in een individuele tijdrit over 18,5 km en verstevigde, met nog een etappe te gaan, zijn leidersplaats in het klassement.

 

Voor deze tijdrit hoefde de karavaan voor een keer geen urenlange busrit af te leggen. Start en aankomst lagen immers aan het rennershotel in Bander al Jissah. Het parcours kondigde zich met twee nijdige hellingen wel aan als zeer lastig.

De eerste toptijd werd neergezet door Marco Pinotti (HTC-Highroad). Hij dook als eerste onder de 30 minuten (29:44). Gepatenteerde hardrijders als Lars Boom (30:03) en wereldkampioen Fabian Cancellara (29:47) reden er hun tanden op stuk.
Giovanni Visconti, die als vijfde laatste was gestart, ging wel onder de tijd van zijn landgenoot. De renner van Farnese Vini-Neri Sottoli had acht seconden minder nodig (29:36).

Toen ook de als voorlaatste vertrokken Edvald Boasson Hagen (Sky) boven de tijd van Visconti finishte (29:49), leek diens zege binnen. Maar dat was zonder Robert Gesink gerekend. Amper 24 uur na zijn indrukwekkende raid bovenop de Groene Berg, fietste de man in de rode leiderstrui nu ook in de tijdrit de concurrentie naar huis. De Nederlander dook nog 16 seconden onder de tijd van Visconti en bewees daarmee dat hij en niemand anders zondag deze tweede editie van de Ronde van Oman verdient te winnen.

De slotrit is een vlakke etappe tussen Qurayyat en Mattrah Seafront (157 km).