'Benghazi in handen van opstandelingen'
Foto: AP
De manifestanten in Libië, die het aftreden van kolonel Mouammar Kadhafi eisen, zouden Benghazi, de tweede grootste stad van het land, nagenoeg volledig hebben overgenomen. Dat blijkt uit verklaringen van de oppositie. De veiligheidstroepen worden intussen steeds gewelddadiger in hun pogingen het protest in te dijken. Huurlingen schieten in het wilde weg en trachten zelfs huizen binnen te breken', zegt een getuige.

Volgens de oppositie controleren de manifestanten intussen de volledige stad en de luchthaven. In een poging de protestanten te verdrijven heeft het leger zaterdagochtend een charge uitgevoerd op een groep die zich voor de rechtbank van Benghazi had verzameld.

Volgens Human Rights Watch (HRW) kwamen vrijdag minstens 35 mensen om in de oostelijke stad. De meesten onder hen werden neergeschoten door de veiligheidstroepen. Het leger zou ook het vuur hebben geopend tijdens begrafenissen van slachtoffers die eerder op de week om het leven kwamen. De voorbije drie dagen vielen al 84 slachtoffers, aldus HRW.

Geweld escaleert

'Door de straten lopen gewapende Afrikaanse huurlingen', vertelde Fahri Makhlof, die in Benghazi woont, zaterdag aan Belga. 'Ze schieten iedereen neer die ze in het vizier krijgen.'

Volgens de bevolking van de tweede grootste stad van Libië worden de huurlingen betaald door het regime. 'Het loopt volledig uit de hand', aldus Makhlof. 'Ze proberen zelfs huizen binnen te dringen om ook daar iedereen te doden. De politie is nergens meer te zien."

De procureur-generaal van Libië, Abdelrahman Al-Abbar, heeft een onderzoek naar het geweld bevolen. Hij wil iedereen die schuldig is aan moord of plundering zo snel mogelijk voor een rechtbank brengen.

Het geweld escaleert echter aan beide kanten. In Al-Baïda, op 1.200 kilometer rijden ten oosten van de hoofdstad Tripoli, gingen betogers twee politieagenten te lijf. De agenten werden opgehangen.
 
Na de succesvolle volksopstanden in Tunesië en Egypte proberen betogers in Libië nu het veertig jaar durende bewind van kolonel Moammar Kadhafi te beëindigen. Het gaat om de grootste protesten sinds Kadhafi aan de macht is.