Koekelberg en secretaresse op lobbyreis met politiegeld
Politiebaas Fernand Koekelberg samen met zijn secretaresse Sylvie Ricour (midden). Foto: © Tim Dirven
Politiebaas Fernand Koekelberg en zijn secretaresse Sylvie Ricour liggen opnieuw onder vuur. Aanleiding is een lobbyreis vorig jaar naar Qatar. Dat schrijft De Morgen, die een anonieme brief daarover aan het comité P onder ogen kreeg. In de brief is sprake van de aanschaf van dure reistassen en het gebruik van politiegeld voor persoonlijke aankopen.

Koekelberg trok naar Qatar om te kandideren voor het vicevoorzitterschap van het uitvoerend comité van Interpol. De politiebaas, die het niet haalde, werd daarbij onder meer vergezeld door Ricour.

Koffers van Delvaux

Er rijzen nu vragen over de manier waarop hij naar Qatar trok. Zo werden voor de reis koffers gekocht bij Delvaux. Koekelberg bevestigt dit, maar stelt dat het om relatiegeschenken ging. Die relatiegeschenken zijn één van de aantijgingen die staan in een anonieme brief aan het Comité P, het controleorgaan van de politie.

De aantijgingen viseren verder vooral Sylvie Ricour, één van de secretaressen van Koekelberg. Ricour wordt verweten dat ze haar persoonlijke aankopen zou hebben laten factureren aan het commissariaat-generaal. Ricour en Koekelberg kwamen in 2007 al in opspraak na een opvallende promotie van Ricour.

'Geen commentaar'

De voorzitter van het Comité P, Bart Van Lijsebeth, bevestigt de ontvangst van de brief maar wil er verder geen commentaar over kwijt. Fernand Koekelberg laat zaterdag zelf weten dat hij de nodige uitleg zal verschaffen aan het Comité P over de beweringen aan het adres van zijn medewerkster.

'De commissaris-generaal zal de door hen gevraagde uitleg eerstdaags en zeer gedetailleerd aan het Comité P bezorgen. Hij zal verder geen commentaar geven over deze zaak', aldus de officiële reactie van de politiebaas.