Jupiler Force zakt voor eerste smaaktest
Foto: rr
Jupiler Force, zo heet de nieuwe frisdrank die AB Inbev op de markt wil brengen als een alcoholvrij alternatief voor het bekende bier. Onze redactie hield een eerste smaaktest. Een greep uit de - niet al te lovende - commentaren.

Eindredacteur Frans Kieckens, in zijn vrije tijd een doorwinterde bierproever, gaf het drankje een professionele beoordeling. En die is niet zo mals:

  • Geur: onaangenaam, neigt naar verschaald appelsap
  • Uitzicht: vuilblond, schuim onstabiel
  • Smaak: waterig, zoet, met onfrisse toets van appel, gebrande suiker
  • Nasmaak: zoet, plakkerig gevoel in de mond, geen enkele hopbitterheid
  • Oordeel: met bier heeft dit niets te maken, is eerder suikerwater met een lichte appelsmaak

De beoordeling sluit goed aan bij de meningen van andere collega-redacteurs. “Smerig spul”, is het eerste dat bij economieredacteur Karsten Lemmens opkomt. “Het smaakt naar een flets bier, gemixt met ice-tea. Zoals een mazout/kivela die te lang heeft gestaan.”

Collega-economieredacteur Luc Coppens vindt dat Jupiler Force naar verschaald bier smaakt, met een licht bittere afdronk. “Een soort combinatie van bier en ice tea”, vindt ook hij, “met een geur van appel en bier, al vind ik die appel nauwelijks terug in de smaak.” Het drankje geeft toch de indruk van licht alcoholisch te zijn, vindt Luc.

Webredacteur en kritische drinker Wim Lecluyse vindt Jupiler Force “helemaal niet dorstlessend”, hoewel dat toch de bedoeling is van AB Inbev. “Het laat een dikke laag achter op de tong”. Hij vindt ook dat het drankje te veel gas bevat (puffen maar!) en een weëe maar zurige geur verspreidt.

AB Inbev zegt in een reactie dat de tegenvallende smaaktest mogelijk te maken heeft met een onvoldoende koeling van Jupiler Force. 'Je moet het ijs- en ijskoud drinken', klinkt het. 'Dat wordt meestal gezegd van dranken die uit zichzelf weinig smaak hebben', repliceert Frans Kieckens.

Hebt u Jupiler Force al geproefd? Deel uw oordeel door te reageren op dit artikel.