Vlaamse regering sluit incident-Lieten
Foto: pn
Binnen de Vlaamse regering is vanmorgen uitgebreid gesproken over de ongelukkige e-mail van SP.A-minister Ingrid Lieten. Na afloop van de ministerraad verklaarde minister-president Kris Peeters dat het incident voor hem gesloten is.

Vanmorgen raakte bekend dat Lieten per ongeluk een mail die voor intern gebruik bedoeld was, had doorgestuurd naar alle ministers in de Vlaamse regering. In de mail omschrijft Lieten haar collega’s van CD&V en N-VA als "uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen".

Lieten verontschuldigde zich meteen uitgebreid bij alle ministers. Ze zegt er niet de auteur van te zijn maar er wel de volle verantwoordelijkheid voor te dragen. Wie de mail dan wel verstuurde, wilde Lieten vrijdag niet kwijt. "Dat doet er ook niet toe. Ik draag de verantwoordelijkheid. Maar het is in ieder geval niet de taal die ik normaal gebruik".

Minister-president Kris Peeters bracht de mail vanmorgen ter sprake op de ministerraad. Volgens  Peeters heeft Lieten tekst en uitleg gegeven bij de "ongepaste mail" en zijn de zaken "uitgeklaard".

"Iedereen, ook mevrouw Lieten, blijven zich achter het Vlaamse regeerakkoord scharen en alle projecten zoals VIA en de initiatieven rond een slagkrachtige overheid, zijn opnieuw onderschreven en zullen worden uitgevoerd", aldus Peeters.

Peeters geeft toe dat hij niet bepaald kon lachen om de bewuste mail, maar wijst er ook op dat de tekst geen juist beeld geeft van de sfeer in de regering. "Het beeld alsof het in de Vlaamse regering zo’n kille bedoening is, strookt niet met de realiteit. Daarom dat de mail ook zo hard is aangekomen", aldus Peeters.

Vlaams minister Muyters had vrijdagochtend laten verstaan dat hij in de plaats van Lieten getwijfeld zou hebben over zijn positie in de regering. Op de vraag of Lieten zelf heeft getwijfeld aan haar functioneren in de regering, antwoordde ze: "Iedereen moet zich vragen stellen bij zijn functioneren. Ik zal in ieder geval werken om te werken aan het gekwetste vertrouwen". 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig