Als "uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen", zo omschrijft minister Ingrid Lieten (sp.a) haar collega’s van CD&V en N-VA in de Vlaamse regering. Ook van die regering zelf maakt Lieten brandhout in een mail die ze per ongeluk naar alle ministers stuurde.

Lieten roept er onder meer voorzitster Caroline Gennez en de sp.a-ministers Freya Van den Bossche en Pascal Smet in op om samen na te denken over hoe de sp.a zich in de Vlaamse regering duidelijker kan profileren, meldt Het Laatste Nieuws.

'We moeten het profiel van sp.a binnen de regering beter in de verf zetten', luidt het in de mail. 'We missen een samenhangend verhaal als sp.a binnen de Vlaamse regering.'

Die zelfkritiek was voor intern gebruik bestemd, maar viel ook in de mailbox van de vier CD&V-ministers en de twee N-VA-ministers in de Vlaamse regering. Die schrokken zich een hoedje toen ze lazen hoe Ingrid Lieten over hen denkt. Ze omschrijft haar mannelijke coalitiepartners als 'uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen'.

Lieten citeert ook Koen Pelleriaux, de kabinetschef van minister Smet. Die omschrijft de ministers als 'mannelijke macho's in maatpak die zelfzeker beslissingen nemen, die in de cockpit van de Vlaamse samenleving zitten en deze zakdoek grote gouw trefzeker bestieren'.

Over haar functie als minister van Innovatie schrijft ze: 'Innovatie is weliswaar geen goed begrip. Het klinkt ingewikkeld en slimmerig. Maar we hebben in de oude doos een schitterend begrip dat in zijn afgestofte versie precies hetzelfde zegt als innovatie: Vooruit!'

Lieten heeft overigens ook weinig vertrouwen in het Vlaanderen in Actie-plan, één van de pijlers van het Vlaamse regeringakkoord. Lieten omschrijft het plan als 'geen sterk merk'

Niet eerste mailblunder bij SP.A

De sp.a is met deze gelekte mail niet aan zijn proefstuk toe. Enkele maanden geleden lekte een mail van Frank Vandenbroucke uit waarin hij waarschuwde voor de perverse gevolgen van een voorstel van zijn Johan Vande Lanotte. Een paar jaar geleden was er de mail van Barteld Schutyser naar voorzitster Caroline Gennez over het uitrangeren van Frank Vandenbroucke.

 

De bewuste mail:
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in