De mail van SP.A-minister Ingrid Lieten is natuurlijk ook munitie voor de oppositiepartijen. Zij schieten met scherp op minister-president Kris Peeters en op Lieten zelf. Open VLD en Vlaams Belang stellen zich luidop vragen over het functioneren van Lieten. Groen! vraagt een vertrouwensstemming het Vlaams Parlement.

De mail van Ingrid Lieten maakt pijnlijk duidelijk dat de Vlaamse regering met spuug en paktouw aan elkaar hangt. Dat zegt Groen!-fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Watteeuw vrijdag in een reactie op de heisa rond de fout verstuurde mail van sp.a-minister Lieten.

Volgens Groen! wordt met de mail nu eindelijk duidelijk wat velen al wisten: dat de Vlaamse regering niet werkt. De verantwoordelijkheid van Vlaams minister-president Kris Peeters is daarbij enorm, meent Watteeuw.

"De minister-president slaagt er niet in om deze regering bij elkaar te houden. Er is duidelijk geen enthousiasmerend project waar ze zich gezamenlijk achter kunnen scharen. Het gevolg is dat iedere minister eigen projecten vooropstelt boven samenwerking en versterking van het regeringsproject", luidt het in een mededeling. Groen! wil dat Peeters meer tijd steekt in het coachen van zijn ministers en de samenhang van zijn ploeg.

Volgens de groenen loopt ook ViA een stevige deuk op. "Vanuit Groen! was er al een aantal maal stevige kritiek op het gebrek aan resultaten en het weinig wervende karakter van ViA. Nu blijkt dat zelfs een meerderheidspartij vindt dat ViA geen sterk merk is."

Watteeuw gaat parlementsvoorzitter Jan Peumans vragen volgende woensdag een actualiteitsdebat te houden over de affaire. Watteeuw vraagt woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement een vertrouwensstemming. "Daaruit moet blijken of deze regering nog een meerderheid heeft", luidt het.

'Lieten moet ontslag nemen'

De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement stelt vast dat Minister-President Kris Peeters zich eens te meer als “Comical Ali” profileert. De Minister-President blaast zoals gewoonlijk warm en koud.

Hij omschrijft de mail van Lieten enerzijds als een “kapitale fout” maar schaart zich op de VRT-radio blijkbaar tegelijkertijd achter de bijzonder surrealistische uitleg van Lieten die nu stelt dat ze het helemaal niet eens is met de inhoud van de mail die ze zelf in haar naam heeft laten versturen. Dat schrijft de partij in een mededeling.

 "Het tart vooral alle verbeelding dat Lieten precies als Minister van Innovatie en Economisch Overheidsinstrumentarium brandhout maakt van één van de belangrijkste ambities van het sociaal-economisch beleid en dus ook het regeerakkoord van de Vlaamse Regering, met name “Vlaanderen in Actie”."

 Het Vlaams Belang stelt vast dat de cohesie binnen de Vlaamse regering meer dan ooit zoek is en eist dan ook een actualiteitsdebat over de gevolgen van de ook door de Minister-President als “kapitale foute” omschreven visie van Lieten. Volgens het Vlaams Belang moet minister Lieten consequent zijn en ontslag nemen uit de Vlaamse Regering.

Sven Gatz: Lieten geeft Open Vld gelijk

Volgens Open VLD erkent Lieten met haar mail het falen van de regering Peeters.  "Viceminister-president Ingrid Lieten toont met deze nieuwe rel voor de vierde keer in twee maanden tijd haar ongeschiktheid voor een ministerambt aan. Ze moet zich over haar verder functioneren eens ernstig bezinnen." Dat zegt Open Vld-fractieleider Sven Gatz.


Het brokkenparcours dat Ingrid Lieten de voorbije twee maanden aflegde, oogt indrukwekkend, meent Gatz. ‘Denk maar aan de overbodige en op Limburgse jobcreatie gerichte vzw I-Cleantech, de gratis elektrische wagens voor haar eigen kiezers, de illegale besparingen voor de onderzoeksinstituten of haar gewoonte om haar voornemens met de VRT vanuit een praatstoel op televisie bekend te maken in plaats van in het Vlaams Parlement.’

‘Het is nu ook de zoveelste keer dat de politiek opgeschrikt wordt door incidenten met socialisten die zich zeer neerbuigend uitlaten over collega’s of kameraden en het blijkbaar niet kunnen nalaten zo’n gedachten voor zich te houden’, aldus Gatz.

Het wordt volgens Open Vld hoog tijd dat de minister-president zijn kop uit het zand trekt en de problemen van zijn regering aanpakt. ‘Maandenlang ontkende Peeters elk probleem’, zegt Gatz.

‘We zijn goed bezig, ook al zegt de oppositie van niet, was zijn motto. Nu zegt zijn vice zelf dat de Vlaamse regering geen ploeg is, visie noch project heeft, en gewoon slecht bestuurt. Hopelijk heeft de mail van Lieten hem wakker geschud en laat hij de problemen niet verder aanslepen, durft hij keuzes te maken en knopen door te hakken. Vlaanderen verdient veel beter dan Peeters II.’  

LDD: 'Vlaamse coalitie is duidelijk op haar einde'

 Ook oppositiepartij LDD ziet in de mail van sp.a-minister Ingrid Lieten het bewijs dat de samenhang binnen de Vlaamse regering volledig weg is. Door Lietens uitspraken "is de geloofwaardigheid en samenhang volledig weg", zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck.

De LDD’er stelt dat minister Lieten de voorbije weken een "brokkenparcours" reed en brengt daarbij de commotie rond de VRT-visienota, de elektrische auto’s in Limburg en de controverse rond de vzw I-cleantech in herinnering.

"We sukkelen van het ene incident in het andere met deze Vlaamse regering. Op federaal niveau hebben we dan nog altijd geen nieuwe regering, maar op Vlaams niveau zitten we met een rariteitenkabinet. De afkeer tussen N-VA en sp.a op federaal niveau begint ook op Vlaams niveau tot onoverbrugbare tegenstellingen te leiden", zegt Vereeck.

LDD wil met de andere oppositiepartijen overleggen over "een gezamenlijk initiatief" dat de oppositie woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zou kunnen nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig