Ier moet Belgische eventingruiters naar Olympische Spelen leiden
Foto: Photonews
Eric Smiley is de nieuwe coach van het Belgisch eventingteam. De 59-jarige Ier moet ons land naar een goed resultaat op de Olympische Spelen van 2012 leiden.

België plaatste zich vorig jaar op de Wereldruiterspelen in Lexington met een zesde plaats voor de Spelen in Londen.

Smiley nam zelf deel aan de Spelen van 1992 in Barcelona en 1996 in Atlanta. Op Europese kampioenschappen veroverde hij twee keer brons in de landencompetitie. Het is de eerste keer dat hij een team onder zijn hoede neemt.

'De meeste rijders van mijn leeftijd zijn al twintig jaar gestopt. Ik bleef op lager niveau rijden en ben ook jurylid. Vandaar dat dit mijn eerste trainersjob wordt', verklaarde Smiley. 'België heeft twee of drie ruiters die op het hoogste niveau meekunnen. Ik hoop ze nog wat bij te kunnen schaven. Met het oog op de Spelen zal op hen de focus liggen, maar het zou leuk zijn als ik ook de volgende generatie naar een hoger niveau kan tillen.'

Naast Smiley zal de omkadering van het Belgisch team bestaan uit teamleider Matthieu Beerts, dierenarts Jef Desmedt en wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune.
Karin Donckers, vierde op de Wereldruiterspelen, is het speerpunt van de Belgen. Naast haar bestond het Belgisch team in Lexington uit Sarah Van Hasselt, Lara de Liedekerke en Constantijn van Rijckevorsel..