Bescheiden opkomst voor 'frietrevolutie'
Foto: belga
De opkomst voor de "Frietrevolutie" in meerdere Belgische studentensteden is donderdag al bij al bescheiden gebleven. In totaal zakten nog geen 5.000 studenten af naar één van de evenementen die georganiseerd werden door medestudenten en de koepel "Niet in onze naam/Pas en notre nom".

In Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen, Luik en Louvain-la-Neuve vonden donderdag festiviteiten plaats om het Belgisch wereldrecord regeringsvormen "te vieren". Flash mobs, gratis frieten, DJ’s en halfnaakt protest moesten de manifestanten uit hun kot lokken.

Uiteindelijk vierden ongeveer 1.100 studenten feest op het Brusselse Poelaertplein, kreeg het Leuvense Ladeuzeplein enkele honderden studenten over de vloer en zakten 1.500 manifestanten af naar de Grote Markt in Louvain-la-Neuve.

In Gent gingen tientallen jongeren uit de kleren op de Kouter, terwijl een flash mob in Luik uiteindelijk 500 deelnemers telde. In Antwerpen genoten tot slot zo’n 300 studenten van een DJ-set.

In tegenstelling tot de Shame-betoging op 23 januari, die ruim 34.000 mensen op de been bracht, verbonden de organisatoren van de Frietrevolutie wel degelijk politieke eisen aan hun acties.

"We willen duidelijk maken dat we de politieke impasse beu zijn en dragen een antiseparatistische en antinationalistische boodschap uit. Wij zijn niet voor of tegen bepaalde partijen, maar wel degelijk tegen hen die het land willen splitsen", aldus Michaël Verbauwhede, voorzitter van de Franstalige studentenfederatie.