Sint-Jacobs loopt vol voor volksfeest
Foto: Dominique Dierick
Zo'n 10.000 Gentenaars zijn afgezaakt naar Sint-Jacobs voor het 'groot volksfeest' naar aanleiding van het wereldrecord regeringsvormen. Het plein is daarmee helemaal volgelopen.

Het Volksfeest aan Sint-Jacobs in Gent was een groot succes. Omstreeks 22 uur besliste de brandweer het plein af te sluiten.

Incident met Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond

Het feest begon met een incident toen leden van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond met Vlaamse vlaggen op het terrein aankwamen. ‘Iedereen is welkom, maar we willen geen symbolen op het terrein,’ aldus één van de organisatoren. 

‘Het moet aangenaam blijven voor iedereen. We respecteren de mening van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond en ze mogen zeker meevieren eenmaal ze hun vlaggen hebben opgeborgen,’ zegt Guus Van Der Kreeft van de organisatie.

De avond begon met een filmpje van de organisatie waarin ze toonden hoe zwaar België zich wel heeft moeten inspannen om de titel van wereldkampioen naar zich te trekken.

De Gentse band SAF was de eerste act van de avond. Ook Lady Linn, Sioen, Gorky, Gunter Lamoot en Koen Crucke stonden op het podium.

Het einde van het volksfeest was voorzien rond 1 uur.  Om middernacht overhandigden twee 'Irakezen' (gespeeld door een Turkse en een Tunesische beroepsacteur) de wisselbeker aan de organisatoren. Nadien zongen alle artiesten samen nog 'We zullen doorgaan'.

"Met het volksfeest worden de heldhaftige Belgische onderhandelaars aangemoedigd in de moeilijke laatste rechte lijn naar het wereldrecord regeringsonderhandelen", zegt mede-organisator Angelo Meuleman.

"Eerst waren we verontwaardigd over de tijd die de regeringsonderhandelingen in beslag namen, maar dan werd duidelijk dat de onderhandelaars voor het wereldrecord gingen. Op middernacht breken we officieel het record van 249 dagen van Irak."

De organisatoren benadrukken dat het om een ludieke actie gaat, die de politici oproept te blijven samenwerken, maar los staat van elke politieke of filosofische overtuiging.