Obama ontmoet CEO's Apple, Facebook en Google
President Obama Foto: reuters
De Amerikaans president Barack Obama trekt donderdag naar Californië voor een ontmoeting met Steve Jobs, Eric Schmidt en Mark Zuckerberg, topmannen van respectievelijk het Amerikaanse computerconcern Apple, de internetzoekmachine Google en de sociale netwerksite Facebook. Intussen wordt op internet volop gespeculeerd over de gezondheid van Steve Jobs.

De ontmoeting met Jobs en Schmidt zal plaatsvinden achter gesloten deuren in de marge van een bedrijfsvergadering in Silicon Valley, zo meldde een anonieme Amerikaanse bron aan het Franse persagentschap AFP. Ook Facebookstichter Zuckerberg zal aanwezig zijn op het treffen, volgens televisiezender ABC.

De toplui zien elkaar op een moment waarin sociale netwerken en internet een belangrijke rol spelen in de protestbewegingen in het Midden-Oosten. Schmidt verklaarde zich dinsdag nog "heel fier" op de Egyptische Google-manager Wael Ghonim, die zich ontpopte tot een van de sleutelfiguren in de Egyptische revolutie.

Speculatie over gezondheid Steve Jobs

In januari ging Steve Jobs opnieuw in ziekteverlof. De dagelijkse leiding van Apple is sindsdien in handen van Tim Cook. De 55-jarige Jobs beklemtoonde toen dat hij aanblijft als CEO en betrokken blijft bij de belangrijke strategische beslissingen van Apple.

De National Enquirer, een Amerikaanse tabloid, berichtte woensdag dat het erger is gesteld met de gezondheid van de Apple-baas dan de man zelf en Apple doen uitschijnen. De krant claimde dat Jobs nog maar zes weken te leven heeft.

De rioolkrant baseert zich daarvoor op enkele schimmige foto’s die van Jobs zijn genomen terwijl hij een bezoek bracht aan Stanford Cancer Centre in San Francisco. Op basis daarvan voelden enkele dokters zich volgens de krant geroepen om het einde van Jobs' leven vast te leggen over zes weken. 'Want hij ziet er toch zo vreselijk mager uit.'

Het is sterk de vraag of de theorie van de Enquirer steek houdt, want het blad staat niet onmiddellijk bekend om zijn feilloze berichtgeving. Zo wordt op dezelfde voorpagina ook meegedeeld dat de zus van zangeres Mariah Carrey een prostituee zou zijn - en wel eentje die 250 dollar per uur kost.

Op het internet worden er dan ook heel wat vraagtekens gesteld bij het nieuwtje. Er wordt zelfs betwist dat de man op de foto’s Jobs zou zijn. De markten lijken zich dan ook niet zoveel aan te trekken van de ‘onthulling’ op losse schroeven. De koers van het Apple-aandeel verloor bij de opening een procent, maar bleef daarna vrij stabiel. De controverse is wel tekenend voor de aandacht die de gezondheid van één man ten deel valt.